Afbeelding

Pastoor Ouwens: ‘Een viering vol dankbaarheid’

Kunst & Cultuur

NISTELRODE – Het indringende geluid van de trommels van Gilde Vorstenbosch, kondigde de entree aan van Pastoor Frits Ouwens. Een jaar was de viering uitgesteld in verband met corona. Pastoor Ouwens ging, in gezelschap van Toon Van Kessel en Pastoor van Roosmalen, zelf de viering voor. ‘Een viering in dankbaarheid’ werd verschillende keren herhaald door een dankbare jubilaris die na een jaar uitstel de viering van zijn 25-jarig priesterjubileum en 12,5 jaar pastoor in Nistelrode en Vorstenbosch vierde.

“Een welkom aan het Gilde van Vorstenbosch, zanggroep Present, Pastoor van Rosmalen en missionaris Toon van Kessel, die toevallig net terug is in Nistelrode en er nu bij kan zijn. Een extra woord van dank aan hen die de uitnodiging voor de viering via de post ontvangen hebben want...”, zo haalt Pastoor Ouwens aan in zijn openingswoord: “Ik ben enorm, maar dan ook enorm blij dat jullie er toch zijn. Het bleek dat de ontvangers voor de uitnodiging bezorgkosten moesten betalen. Hierdoor betaalde jullie – tot mijn grote schande – een entreebewijs voor deze viering. Dat was natuurlijk niet de bedoeling!” Zijn verontschuldigingen werden door de aanwezigen met een lach ontvangen...

Dankbaarheid
Een dienst vol dankbaarheid voor alle mensen om hem heen die veel werk verrichten, sommige nog maar net en sommige al ruim 12,5 jaar. “Met twee geslaagde avonden voor de vrijwilligers, waarvan 65 in Vorstenbosch en 80 in Nistelrode, hebben we in ieder geval stil kunnen staan bij het vele werk dat vrijwilligers doen voor de parochie”, was in de opening een duidelijke verwijzing naar hoe belangrijk deze vrijwilligers zijn.

Pastoor Ouwens had een overweging met een terugblik met een vleug van humor, zoals de vaste kerkgangers van hem gewend zijn. “Wat zeg je op zo’n moment? Welke woorden passen bij een mijlpaal als deze? Dat is wat ik me bedacht met het blanco blad voor me, in de voorbereiding van deze viering”, deelde de pastoor dat het misschien juist wel een tijd van zwijgen is. “Want vertellen wat je allemaal gedaan hebt, is niet waar het priesterschap over gaat”, stelt hij vast.
“Zijn alle verwachtingen die ik bij de start had uitgekomen? Nee, maar is dat erg? Misschien niet, want in alles wat gebeurd is, zie ik dan toch Gods hand. Zijn plan is niet altijd het onze en het is een avontuurlijke weg geweest”, is samengevat zijn overweging.

Menselijk
Op zijn 18neemt hij het besluit om de opleiding te gaan doen, waarna hij op 23-jarige leeftijd door bisschop Ter Schure in de St. Jan gewijd wordt. “Waar de roeping vandaan komt? Dat is een raadsel, maar God weet het, daar geloof ik in”, weet de pastoor. “Als je op God vertrouwt dan kom je er wel. Het is goed zoals het is.” Waarna pastoor Ouwens verwijst naar de vele mooie ontmoetingen met mooie mensen, waarmee hij de wereld net wat beter mag maken.
Het is ook een grote verantwoordelijkheid, volgens de jubilaris, maar daarnaast is er enkel dankbaarheid voor het feit dat hij zich mag inzetten om het geloof uit te dragen voor Hem, met ook aandacht voor het menselijke: “Ook ik ben menselijk en doe het echt niet altijd goed. Daarom ben ik extra dankbaar; een dank je wel naar God toe en naar allemaal, omdat ik er mag zijn voor jullie, zoals ik ben.”

Eigen inbreng
De teksten en liedjes in de viering werden door Pastoor Ouwens zelf gekozen, waarvan 90 procent ook tijdens zijn inwijding onderdeel was. Twee minuten voor 11.00 uur haalde Pastoor Ouwens aan, dat hij de viering wellicht nog twee minuten moest rekken, zodat hij toch één keer het uur zou halen. “Ik ben waarschijnlijk een van de weinige pastoors die een klacht krijgt om die reden, dat de mis te kort duurt”, met humor, waarna emotie volgde bij het afsluiten van deze viering, waarin hij verwijst naar de vele kaarten die hij mocht ontvangen en de vele handen die toegestoken zijn om deze dag en ook de vrijwilligersavonden te organiseren op verantwoorde wijze met alle maatregelen in acht genomen.

Na de afsluitende woorden feliciteert Wim van Lith, voorzitter van de Pastorale eenheid de Pastoor. Hij bewandeld - verhalend - in het kort de weg die de pastoor leidde naar dit moment. Hij vertelt over de titel ‘kunstkenner van het bisdom’ en de muziek die de pastoor veel plezier geeft. Waarna een mooi cadeau volgt, een cheque voor een concert, met de wens dat er voor Pastoor Ouwens nog vele jaren mogen volgen waarin hij het geloof nog lang levendig kan houden in deze geloofsgemeenschap.

Een dag voor in de boeken
Ondanks dat Pastoor Ouwens de aandacht voor zijn persoon gelaten accepteert, is zondag 19 september er een die de boeken ingaat als een mooie herinnering aan de 25-jarig priesterjubileumviering en aan 12,5 jaar pastoraat in de parochies Nistelrode en Vorstenbosch.

Na de afsluiting in de plechtige eucharistieviering in de parochiekerk bracht de Koninklijke Fanfare St. Lambertus Nistelrode een serenade en het Vorstenbossche gilde een vendelgroet op het kerkplein. Daarna werd de pastoor onder begeleiding van de fanfare en het gilde naar Zaal ‘t Tramstation gebracht voor de receptie.

(foto’s & tekst:@MooiBernheze)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding