Afbeelding

Koninklijke Erepenning voor jarige Fanfare St. Lambertus Nistelrode

Kunst & Cultuur

NISTELRODE – Onder een stralende zon kreeg de middag nog meer glans, door een Koninklijke Erepenning die werd toegekend, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Fanfare St. Lambertus. Het zou een vrijblijvende bijeenkomst worden ter gelegenheid van het nieuwe seizoen, dat komende week van start gaat. Het bezoek van burgemeester Moorman was een aangename verrassing. 

‘Zondag 5 september reikt burgemeester Moorman van de gemeente Bernheze een Koninklijke Erepenning met bijhorende oorkonde uit aan fanfare St. Lambertus in Nistelrode. De Koninklijke Erepenning is toegekend ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van deze vereniging’, kopte het persbericht. Dit alles speelde zich af in de sfeervolle tuin van een van de leden op het Menzel, buiten en van 14.00 tot 17.00 uur, want ‘we willen dat de coronaregels goed nageleefd worden’ waren de woorden van het bestuur.

Corona heeft veel veranderd de afgelopen jaren, waarvan een van de jongeren, Femke Pittens geeft aan: “Ik speel de hoorn en gelukkig zijn mijn lessen wel doorgegaan door middel van video-calls. Daardoor had ik wel mijn vaste ritme met spelen. Maar voor de vakantie mochten we weer een keer samen spelen en dat is wel waarvoor ik het doe.” Annelot Tempelmann onderstreept dit: “Ook haar zoon Sep speelde via de videocall zijn stuk voor aan de muziekdocent, maar soms was het ook gewoon even opnemen en opsturen, zodat de vertraging tijdens het beeldbellen geen verkeerd beeld gaf. Ikzelf geniet, nu het weer kan ook voor de volle 100% van het samenspel met de andere leden. Daarnaast kunnen we weer doelen gaan vaststellen, zoals wedstrijden en Night of the Music.”

Koninklijke Erepenning
Op 1 september 1946 vond de oprichtingsvergadering plaats. De fanfare had op dat moment 5 bestuursleden en 28 leden. In de loop der jaren heeft de fanfare zich muzikaal sterk ontwikkeld en speelt momenteel in de klasse Uitmuntendheid. Op dit moment telt de fanfare 83 leden. Fanfare St. Lambertus neemt een bijzondere positie in binnen de gemeente Bernheze en speciaal binnen de kern Nistelrode. Zij draagt bij aan het in stand houden van onze Brabantse cultuur. De fanfare is zeer actief op allerlei gebieden en vaak aanwezig bij feestelijke en droevige gebeurtenissen. De gemeenschap van Nistelrode draagt de fanfare een warm hart toe.

Fanfare St. Lambertus bestaat uit een fanfare en een slagwerkgroep. Jaarlijks organiseert zij diverse concerten en serenades. Zij verzorgt een muzikale bijdrage op Koningsdag, bij Dodenherdenking, bij de intocht van Sinterklaas en tijdens de pronkzittingen met Carnaval. Daarnaast neemt de fanfare vaak deel aan concoursen, uitwisselingen en Brabantse kampioenschappen. Om de drie jaar organiseert de fanfare de Night of the Music, een hoogstaand muzikaal evenement met solisten en diverse gastmuzikanten dat in 2023 weer op het programma staat. In 1965 is Muziekkapel ‘De Dûrzakkers’ opgericht. Dit zijn leden uit de fanfare die naast de normale optredens onder andere pleinfeesten organiseren en zeer actief zijn tijdens Carnaval.

Fanfare St. Lambertus is een onmisbare schakel in de samenleving. Er wordt veel tijd en energie gestoken in het opleiden van de jeugd, zodat er van onderaf voldoende aanwas is om het ledenbestand van de fanfare op peil te houden. Er is een (jeugd)opleiding, een jeugdorkest en jeugdslagwerkgroep binnen de fanfare: jong geleerd is oud gedaan. 

De Koninklijke Erepenning is een onderscheiding van Zijne Majesteit de Koning, die wordt uitgereikt aan verenigingen en instellingen die tenminste vijftig jaar of een veelvoud van 25 jaar bestaan en een belangrijke plaats in de samenleving innemen.
... meer foto’s in DeMooiBernhezeKrant en later op www.mooibernheze.nl/fotoalbum