Afbeelding

Inductie wint het van gas!

Welzijn & Maatschappij

BERNHEZE - Al ongeveer 40 jaar kookt Jannie de Bruijne elektrisch. Ze begon op een elektrisch fornuis (Inventum), een krijgertje van haar schoonmoeder. Met veel plezier denkt Jannie terug aan dat mooie, zwarte, geëmailleerde fornuis, waar ze nog jaren op heeft gekookt. Ook in haar huidige woning heeft ze het gasfornuis vervangen door een inductie kookplaat. Het werkt fantastisch én is heel gemakkelijk schoon te maken!

Jannie de Bruijne (64) is ruim drie jaar geleden verhuist naar een sociale huurwoning van woningcorporatie Mooiland in Heesch (bouwjaar 2018). Het is een goed geïsoleerde tussenwoning met vijf zonnepanelen en een slimme, zuinige combiketel op aardgas. Het ligt in de aard van Jannie om zo duurzaam mogelijk te leven. Jannie: “Ik ben heel terughoudend in het aanschaffen van spullen, alleen als het echt nodig is koop ik iets. En dan ga ik eerst naar de kringloopwinkel; voor een prikkie koop je daar de mooiste dingen.”

Eigen investering in een Inductie kookplaat
Toen Jannie in haar nieuwe woning trok was daar alleen een aansluiting voor een gasfornuis en een loze leiding voor een elektrisch fornuis. Dus voorlopig dan maar op gas gekookt. Na drie jaar had zij genoeg gespaard om te investeren in een inductie fornuis. Daarvoor moest een extra stopcontact gemonteerd worden in de keuken; en in de meterkast werden twee groepen bijgezet. De uitgaven voor deze elektrische aanpassing waren een kleine € 400,-. De inductiekookplaat met elektrische oven kostte ongeveer € 800,-. Hierop zitten knoppen in plaats van tiptoetsen; dit kost minder energie en is dus duurzamer.

“Koken op inductie is zoveel fijner dan op gas. De temperatuur van de pitten pas je razendsnel aan”, zegt Jannie om te vervolgen: én de glasplaat is super gemakkelijk schoon te maken. Bovendien wilde ik zoveel mogelijk van het ‘fossiele’ gas af.”

Lokale energie
Al ongeveer zes jaar is Jannie lid van BECO. Sinds enkele jaren is zij ook klant van BECO. Ze wil zoveel mogelijk lokale producten kopen en dat geldt ook voor de groene energie van BECO. De investering in de inductiekookplaat is goed geweest. Haar gasrekening is een stuk minder. De zon heeft haar energievoorziening overgenomen.