Afbeelding

IVN Bernheze schaft een ruw terreinmaaier aan

Natuur & Dieren

HEESWIJK-DINTHER - Bij verschillende projecten van IVN Bernheze is het nodig om jonge aanplant te beschermen. Dit kun je zien bij het Kasteelgriend en bijvoorbeeld ook bij het nieuwe natuurproject in de Droevendaal en het Servaespad. Met een bosmaaier of een zeis lukt dit niet altijd. Na een stukje proefmaaien met de Vari Hurricane van De Kilsdonkse Molen heeft ook IVN Bernheze voor deze maaimachine gekozen. Een flinke investering in het belang van de natuur.

Zaterdag 24 juli is hij definitief in gebruik genomen op het Kasteelgriend, rond 9.00 uur is hij ook gebruikt bij het natuurontwikkelingsproject aan de Droevendaal achter de Dintherse kerk. Daar is langs de jonge wilgen gemaaid, zodat die beter kunnen aangroeien. Ook de strook grond net achter de haag langs het fiets-/wandelpad is meegenomen; dit om er beter bij te kunnen voor het snoeien van de gemengde haag (sleedoorn, meidoorn en andere haagsoorten).

Landschapsonderhoud is een van de beste activiteiten waar je als vrijwilliger voor kunt kiezen en goed gereedschap verlicht dit vrijwilligerswerk aanzienlijk.

Schilijzer
Tegelijk is op de griend die morgen een schilijzer geplaatst, dat afkomstig is uit Schijndel. Hiermee kunnen de wilgentenen, nadat ze een tijdje in het water hebben gelegen, geschild worden. Ze kunnen dan gebruikt worden voor het vlechten van manden en dergelijke. Henk Kuys had hem die ochtend meegenomen. Natuurlijk is ook het gebruikelijke onderhoud verricht.

Muizenruiter
Aan het eind van de ochtend is nog een muizenruiter gezet. Een ruiter wordt opgevuld met snoeihout en maaisel in verschillende laagjes bovenop elkaar. Om het helemaal aantrekkelijk te maken wordt er soms wat graan in gestrooid. Voor muizen is het er goed toeven, zowel om zich te verbergen als om er eten te zoeken. Onze steenuilen hebben uiteraard in de gaten dat het op dat soort plekken gemakkelijk scoren is. Maar ook torenvalken, kerkuilen en buizerds weten de weg naar zulke ruiters wel te vinden.

Foto’s : Peter Kriele, Kristie Spijker en Nico Anker

Muizenruiter
Crist Puyenbroek schoffelt
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding