Afbeelding

MEUK trekt alle registers open

Human Interest

HEESCH – “Dûrdeweeks gruwelijk hard werke en ‘s weekends gruwelijk hard feesten”, zo moet het leven zijn volgens de mannen van MEUK, dé boerenrockband uit Heesch die alweer tien jaar van Friesland tot Limburg het dak van elke feesttent blaast. Gingen ze eerst voor zoveel mogelijk hossende, juichende en biersmijtende mensen, nu hebben ze als gevolg van corona ook de charme van zitconcerten en andere kleinschalige optredens ontdekt.

“Vóórdat we alles moesten cancellen, draaiden we super. De mooiere en grotere festivals stonden op de planning, zoals de 24-uurs Solexrace, Høken & Hakselen, Alle Remmen Los en Klompenrock… Maar toen kwam corona”, schudt de Heesche accordeonist-toetsenist Antoine van Lier zijn hoofd. De agenda van 2020 en 2021 was daardoor grotendeels leeg.
Maar het bloed kruipt natuurlijk waar het niet gaan kan. “Noodgedwongen kwam ‘Zitten & Zoepen’ tot stand, een zitconcert in de Lunenburg. Dat was drie dagen op rij uitverkocht – dáár kregen we de smaak te pakken”, legt zanger én drummer Terry Emons uit Veghel uit. De Osse gitarist Dennis Stoots vult aan: “Groot of klein, we leven gigantisch naar elk optreden toe. Muziek maken is mooi, maar de fans maken het magistraal.”

Die toewijding voor de toeschouwers blijkt bij ieder optreden; MEUK is in staat tot een ongekende interactie met het publiek. Zo is het ‘frikandellen hengelen’ tijdens hun nummer Vette Bek inmiddels legendarisch. De Udense bassist Klaas Aldenhoven vertelt: “Het nummer Schijten op een Dixi wordt standaard al door de zaal gezongen voordat de lichten aangaan.” Terry glundert: “Huwelijksaanzoeken op het podium, hooi in de lucht en tractors tussen het volk. We maken echt de gekste dingen mee.” De muziek van MEUK is stevige feestrock met een vette knipoog naar Ierse folkmuziek, pogo-polka en een mespuntje golden oldies. Veel eigen nummers, maar wel een feest der herkenning. Het geinende gezelschap bestaat uit vier mannen. “Maar eigenlijk zijn we met z’n vijven”, maakt Antoine direct duidelijk: “Zonder de hand-en-spandiensten van onze roadie Dave kunnen we niet op pad. Het verhaal gaat de rondte dat hij zelfs speciaal voor ons in Heesch komen wonen.”

Ondanks de tegenslagen zien de muzikanten het niet somber in. Flexibiliteit is het toverwoord: “We hopen dat het allemaal snel weer los gaat, maar ook met vijftig man kan het bier in de kroonluchter”, legt Terry uit. Vol goede moed vult Klaas aan: “We zijn klaar voor duizend man op het festivalterrein, maar we gaan niet stilzitten tot het zover is. Zodra er ook maar iets mag, zijn wij erbij.” Antoine seint ons alvast in: “We hebben het nú toch een partij mooi voor elkaar. Met een tot volwaardig drumpodium omgebouwde ‘tuk tuk’ zijn we ingericht voor intieme mobiele optredens.” Dennis vat het geheel samen in de bekende MEUK-spirit: “Wij zijn er klaar voor. Gás erop!”

Tekst en foto’s: Monique van Strien

Afbeelding
Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 17 uur geleden Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur 18 uur geleden 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 20 uur geleden Koningsdag in Nistelrode
Afbeelding
Kunst & Cultuur 21 uur geleden Ontplooi je talenten in het Talentcentrum
Afbeelding
Natuur & Dieren 21 uur geleden St. Buurtvoedselbos Bernheze
Afbeelding
Natuur & Dieren 21 uur geleden Stichting Buurtvoedselbos Bernheze