Afbeelding

Geen mentruatiearmoede op Bernrode

Kinderen & Jongeren

HEESWIJK-DINTHER – Eind 2019 las Ilona Lunenburg, docente biologie op Bernrode, een artikel over menstruatiearmoede. Daarin werd beschreven dat er een onderzoek is geweest van Plan International dat in Nederland bijna tien procent van de vrouwen aangeeft dat ze wel eens geen geld hebben gehad voor menstruatieproducten. Dat kun je je bijna niet voorstellen! Ilona schrok daar dan ook van. 

Na dertien 13 jaar onderwijs geven op Bernrode kent Ilona de school op haar duimpje en bedacht dat ze het in ieder geval voor Bernrode voor een oplossing zou kunnen zorgen. Omdat corona natuurlijk roet in het eten gooide, duurde alles wat langer. Maar Ilona heeft samen met wat meiden uit de vierde klas over dit onderwerp gespard en is naar de schoolleiding gegaan om te vragen of op Bernrode gratis menstruatieproducten zouden kunnen worden aangeboden aan leerlingen. Die gingen gelukkig akkoord en nu hangt er op elke damestoilet een medicijnkastje met daarin tampons en maandverband. Deze zijn gewoon open, dus iedereen kan er in. De kastjes hangen er nu een en zien er nog steeds netjes uit. Sommige mensen zijn hierover erg sceptisch, maar leerlingen weten heel goed hoe ze hiermee om moeten gaan. En men ziet al dat de producten gebruikt worden.

Menstruatiearmoede
Of er ook menstruatiearmoede is bij leerlingen van Bernrode, is nog niet bekend want er is nog geen onderzoek naar gedaan. Maar er is een leerling die hierover haar profielwerkstuk wil gaan maken, dus dan zal er meer duidelijk worden. Tijdens de gesprekken die Ilona met de leerlingen heeft komt ze erachter dat de kastjes ook erg handig zijn op die momenten dat je toch even misgrijpt. Dat gebeurt stiekem best vaak, want op die leeftijd is regelmaat geen gegeven. “Als een leerling dan besluit om een tampon uit het kastje te halen, in plaats van de hele dag met dezelfde rond te lopen (met alle risico’s van dien), vind ik dat heel fijn. Het taboe rondom menstruatie wordt hiermee ook meteen besproken en dat is een belangrijke bijkomstigheid. Het is in al mijn jaren op Bernrode nog nooit zo vaak over menstruatie gegaan als nu.” Ilona hoopt dat hierdoor ook menstruatieongemakken wat eerlijker mogen worden uitgesproken.

Reacties leerlingen
Alle leerlingen die Ilona erover gesproken heeft zijn erg enthousiast. Ze begreep ook dat er wat leerlingen zijn die ook hun complimenten bij de rector hebben uitgesproken. Op internet leest ze wel wat meer sceptische en zelfs nare reacties. Er zijn mensen die vinden dat meiden dit zelf maar moeten regelen, of dat je maar niet aan kinderen moet beginnen als je geen maandverband kunt betalen. Daar wordt Ilona een beetje moe van, maar ze blijft erbij dat dit een probleem is dat Bernrode met weinig moeite op kan lossen.