Afbeelding

Liberalisering van de energiemarkt

Welzijn & Maatschappij

BERNHEZE - Door overnames van energieleveranciers zijn de meeste en grootste leveranciers in buitenlandse handen. Leveranciers die zich profileren als 100 procent groen worden overgenomen door grijze partijen. Consumenten betalen zelf de cashbacks. Dit is niet waar de liberalisering van de energiemarkt voor bedoeld was. Klanten zijn daar nu juist de dupe van in plaats van dat ze profiteren van een marktwerking op gebied van prijs en transparantie. Maar er is een tegenbeweging gaande: Coöperatieve energie, waarbij Nederlandse burgers de energie weer in eigen handen krijgen.

De energiemarkt wordt op dit moment voornamelijk gedomineerd door enkele grote energieleveranciers; allemaal met een commerciële insteek waarbij winstbejag voorop staat. De commerciële partijen hanteren daarvoor cashbacks. Hiermee houden zij een model in stand, waarbij een groot deel van de mensen jaarlijks switchen van energieleverancier. Op lange termijn slecht voor alle betrokken partijen en met name slecht voor de consument. Minder investeringen in groenere energie en de energietarieven worden daar niet interessanter van.

Maar er is ook een alternatief waarbij wel op een structurele manier wordt omgegaan met verduurzaming en het verlagen van tarieven. Een leverancier die wel bijdraagt aan de eigenlijke doelstellingen van de liberalisering. Dit is de beweging die nu vanuit de burgers zelf ontstaat in de vorm van burgerinitiatieven, zoals de Bernhezer Energie Coöperatie.

BECO vormt samen met meer dan 50 andere lokale energiecoöperaties in Nederland het collectief om | nieuwe energie; de enige leverancier die alle energie lokaal en duurzaam opwekt, zónder winstoogmerk. Hoe meer het collectief groeit, hoe scherper de tarieven worden en hoe meer duurzame opwek ze kunnen realiseren. Dit kan doordat het collectief geen winstoogmerk heeft. Hierdoor wordt de energieprijs bij groei juist wel goedkoper en wordt het collectief zelfs de goedkoopste leverancier in de totale markt. Zij zijn hierom al zes jaar op rij beoordeeld met een 10 in de Stroomranking van de Consumentenbond, Natuur & Milieu en Wise.

Het opwekken gebeurt op lokaal niveau. Ook gewoon in Bernheze, dankzij bijvoorbeeld postcoderoosproject De Waaistap. Hiermee hebben de burgers het heft in eigen hand genomen en lokale duurzame energie mogelijk gemaakt. Je kunt altijd even langsgaan en bekijken waar jouw energie vandaan komt: 100 procent groen, 100 procent lokaal. Van, voor en door ons.

Afbeelding
Ondernemend Bernheze 6 uur geleden Moments & More Nistelrode start met bezorgen!
Met poppetjes en andere hulpmiddelen worden situaties duidelijker en concreter gemaakt
Ondernemend Bernheze 8 uur geleden Kracht uit jezelf, alles begint bij jou
Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 19 apr, 11:57 Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur 19 apr, 11:20 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 19 apr, 08:30 Ontplooi je talenten in het Talentcentrum
Afbeelding
Natuur & Dieren 19 apr, 08:04 St. Buurtvoedselbos Bernheze