Afbeelding
Foto: SWU

Inzamelingsactie kerken succesvol

Welzijn & Maatschappij

HEESCH-NISTELRODE-VORSTENBOSCH - In de periode van 15 april t/m 6 mei 2021 hebben in overleg met Hennie van de Brand, lid van de Pastoraatgroep van de Parochie de Goede Herder in Heesch e.o. een inzameling mogen doen in de zes aangesloten kerken van de geloofsgemeenschappen. 

De grote jaarlijkse inzameling werd gepubliceerd en aangekondigd in het Parochieblad, de Bernhezekrant en het Brabants Dagblad. 

De inzamelkisten van de Solidariteitswerkplaats Uden e.o. werden de dag voorafgaand aan de inzamelperiode in de hal van de betreffende kerken gezet en bij Henk Pennings aan het Maxend 28 te Nistelrode. Hij zamelt door het jaar heen oud ijzer in voor de Harmonie in Nistelrode en haalt uit die partij telkens het in onbruik geraakte gereedschap voor onze werkplaats.

Tijdens de inzamelactie hebben we de overvolle kisten al geleegd in de kerken van Nistelrode en Vorstenbosch en tussentijds hebben we op afroep bij tal van particulieren en bedrijven kleine machines en partijen gereedschappen mogen ophalen. 

De totale berg ingezamelde goederen was ook dit jaar weer niet te overzien. Bij elkaar werden drie volle aanhangwagens en een volle bedrijfsbus met fietsen, elektrisch gereedschap, naaimachines en handgereedschap voor tal van technische beroepen in derde wereld landen aangeleverd. Bij elkaar opgeteld betrof de opbrengst van de inzamelactie ruim 10 m3 onbruik gereedschap met een geschat gewicht van in totaal 500 kg. De inzamelwoede kende geen grenzen en de reacties vanuit de kerkdorpen waren lovend. De grootste partij kwam uit de geloofsgemeenschap in Nistelrode, Vorstenbosch en Heesch.

Naast het redden van veel bruikbaar materiaal uit de afvalberg, leverde het ons ook een dit jaar weer een prima naamsbekendheid op. We deden deze kerkelijke inzamelactie in voorgaande jaren met succes en zullen deze in de komende jaren herhalen. We hopen deze inzamelactie in de toekomst een vervolg te mogen geven. Het is zeker de moeite waard. Er zit immers nog zoveel in onbruik geraakt gereedschap, naaimachines en rolstoelen onder de mensen.

Ongeveer 80 procent van het ingezameld materiaal wordt gereviseerd door de 30 vrijwilligers van de Solidariteitswerkplaats Uden e.o. gevestigd aan de Loopkantstraat 17 te Uden. De naaimachines, het gereedschap, de rolstoelen, de fietsen en het electrisch gereedschap wordt in houten kisten aangeleverd bij het logistieke centrum van ons moederbedrijf Vraag en Aanbod Internationaal te Alphen waar het haar weg vindt naar tal van ontwikkelingsprojecten in Tanzania, Kenya, Kameroen en de Democratische Republiek Congo. 

De Solidariteitswerkplaats Uden e.o. levert verder jaarlijks een grote partij gereedschap rechtstreeks aan het technisch opleidingscentrum van de Watoto-Foundation in Tanzania van Noud van Hout (voormalig algemeen directeur van Houtbrox modewarenhuizen in ondermeer Uden en Veghel) die al 18 jaar voormalige straatkinderen gedurende 3 jaar een technische opleiding geeft, waarna ze met een kist gereedschap of een naaimachine en voorzien van een staatserkend diploma met een betaalde baangarantie het opleidingscentrum verlaten. In de afgelopen 18 jaar verlieten op deze wijze al zo’n 1250 jongens het Vocational Training Centrum van de Watoto0-Foundation.

De 30 vrijwilligers in de leeftijd van 60 tot 91 jaar vinden door het werken bij de Solidariteitswerkplaats Uden e.o. een zinvolle vrijetijdsbesteding, dragen bij aan een duurzame internationale ontwikkelingssamenwerking en voorkomen daar het reviseren van de aangeboden in onbruik geraakte gereedschappen, rolstoelen en naaimachines de uitstoot van jaarlijks zo’n 20.000 kilo co2, omdat door de circulaire economie geen fossiele energie hoeft te worden aangewend voor de aanmaak van nieuw gereedschap. 

Wij danken de geloofsgemeenschappen hierboven eerder genoemd voor hun gulle bijdrage tijdens deze inzamelactie.

Namens de vrijwilligers van de SWU,
Ton van der Vegt, voorzitter bestuur stichting Solidariteitswerkplaats Uden e.o.

www.solidariteitswerkplaatsuden.nl