Afbeelding

SP: Eikenprocessierups weg door natuurlijke bestrijding

Gemeentenieuws

Jeuk van de eikenprocessierups is erg vervelend. De eikenprocessierups moet worden bestreden, dat staat vast. Maar in Bernheze gebruikt men hiervoor gif, Xentari. Biologisch gif noemt men het, maar het is wel echt gif. Insecten en vogels hebben er last van. Dat vindt de SP Bernheze jammer, want er zijn inmiddels diverse gemeentes die het veel duurzamer aanpakken; ze bevorderen biodiversiteit. Dit levert hetzelfde resultaat op, maar is wel beter voor mens en dier.

Natuurlijke bestrijding
Een duurzame bestrijding van de eikenprocessierups houdt in dat natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups worden ingezet in de bestrijding. Er wordt bewust meer beplanting aangebracht. Lieveheersbeestjes, vleermuizen, sluipwespen en gaasvliegen worden gericht uitgezet. Door aanvullend veel vogelkastjes te hangen, laat men de natuur haar gang gaan. In Breda bijvoorbeeld gebruikt men deze methode. In echte piekperiodes worden overgebleven nesten weggezogen. In Westerveld bestrijdt men al enkele jaren de eikenprocessierups op natuurlijke wijze. Hier is 80 procent van de nesten verdwenen in het tweede jaar natuurlijke bestrijding. Overlast is helemaal verdwenen. Het werkt dus!

Het stoppen met gif betekent dus niet dat we allemaal jeuk krijgen. Maar het betekent wèl dat er minder bijkomende schade is voor vogels, vlinders en andere insecten. Dat vindt de SP belangrijk. Bernheze staat graag bekend als groene gemeente. De SP Bernheze dringt erop aan om deze stap te zetten: stop met Xentari. Laat de natuur haar werk doen en help haar een milieuvriendelijk handje. Zo krijgen we de eikenprocessierups op een ‘groene manier’ weg.

Nathalie de Rooij, ruimtelijke zaken & milieu SP