Leegstand Agrarisch bedrijf
Leegstand Agrarisch bedrijf Foto: Yolande van de Water.

Stoppen met boeren en dan?

Gemeentenieuws

BERNHEZE - Wat doe je met lege stallen en schuren of je agrarisch bouwblok als je bent gestopt met je bedrijf? Of wil je niet stoppen, maar wel iets anders, de vraag is alleen wat? En hoe? Vragen waar veel Brabantse boeren een goed antwoord op zoeken. De provincie vindt het erg belangrijk deze boeren daarin te begeleiden en helpen zoeken naar een andere toekomst. VABIMPULS helpt daarbij. Ook in Bernheze is er een nauwe samenwerking. 

Gratis hulp van deskundigen
VABIMPULS helpt al meer dan 650 eigenaren bij het maken van keuzes over hun lege agrarische gebouwen of een verandering van het boerenbedrijf: vrijgekomen of vrijkomende agrarische bedrijfslocatie (VAB). Onafhankelijke deskundigen en specialisten van VABIMPULS kijken met een brede blik naar mogelijkheden op het platteland. Er is veel ervaring in het begeleiden van trajecten waarin ‘verandering’ en ‘probleemoplossing’ doelen zijn. Gewoon aan de keukentafel praten ze over de ideeën voor de toekomst en haalbaarheid daarvan.

Een vraag voor het hele gezin
Alle denkbare vragen mogen op tafel, ook de ‘familiedialoog’. “Het is voor aanvragers vaak even wennen” zegt projectleider Peer Verkuijlen. “Onze deskundigen komen niet vertellen of adviseren wat de oplossing is maar helpen de eigenaar (overigens is vaak het hele gezin betrokken) bij het nadenken over de toekomst en de oplossingen die zouden kunnen passen op hun locatie. Een oplossing die ook bij hen moet passen, waar ze achter staan en waar ook de omgeving mee gediend is.”

In Bernheze is een nauwe samenwerking van gemeente en VABIMPULS. Er wordt gewerkt met zo’n dertig eigenaren van agrarische bedrijfslocaties. Er is grote behoefte aan oplossingen en ondersteuning of het nu gaat over sloop, overdracht of herbestemming voor andere bedrijfsactiviteiten.

Donderdag 15 juli is er een online-bijeenkomst ‘Dynamiek op het Brabantse platteland’. Aanmelden kan via www.vabimpuls.nl.