Afbeelding

Collecte voor ondernemers in Afrika

Welzijn & Maatschappij

NISTELRODE – FreeKenia, Takataka2pesa en SVKO hebben veel gemeen: Door een bijzondere ervaring in Kenia en Gambia, zijn zij 10 en 15 jaar geleden bevangen geraakt door de Afrikaanse positiviteit en hartelijkheid, die men er ondanks de soms erbarmelijke omstandigheden, toch vasthouden. Bevlogen Nistelrodenaren Sandy Janssen, Paul Vissers en Freek, Ronald en Ans Spits zagen mogelijkheden om blijvend iets voor deze mensen te kunnen betekenen. “Ze zitten op goud, maar missen de kennis om er wat van te maken.”

Freek Spits werd door Telfort uitgezonden naar Nairobi en zag daar hoe er niet of weinig gebruik werkt gemaakt van een geweldige kwaliteit aan landbouwgrond. Daar moest hij wat mee, en richtte FreeKenia op. In de afgelopen 15 jaar heeft hij een trainingscentrum opgericht, waar de lokale boeren leren optimaal gebruik te maken van de vruchtbare grond en om te gaan met overstromingen en droogtes. Door middel van zijn project ‘Wealthy Gardens’ wordt gebruik gemaakt van verticale plantenzakken en innovatief watermanagement. Zo zijn de boeren zelfstandig, hebben meer ‘money in the pocket’ en meer ‘food on the table’.

Ronald en Ans Spit zijn de ouders van Freek. Zij kwamen naar Kenia om te kijken naar het werk van hun zoon, en raakten daar besmet met het virus. Ans: “Ik moet altijd iets te frotten hebben, dus ging ik handwerken. De Keniaanse vrouwen hadden daar veel interesse in. De vrouwen leren daar dankzij Takataka2pesa nu hoe ze van plastic afval, dat werkelijk óveral lag, manden kunnen haken. Na enige tijd zag ik dat deze manden overal gebruikt werden. De tranen stonden in mijn ogen. Dan weet je het: Hier doe je het voor!”

Sandy Janssen zag in Gambia hoe de mensen, met het beetje dat ze hebben, alsnog alles met elkaar delen. Dat maakte indruk, zeker omdat ze er met velen zijn en maar zo weinig overhouden. Vaak zelfs helemaal niets. “Dat stond in schril contrast met het ondernemerschap dat we van thuis kenden. Gepassioneerd om anderen te helpen – niet te veranderen! – voelde ik dat ik de mensen daar moest kunnen helpen, zodat de mensen daar zelfstandig kunnen ondernemen, hun eigen boontjes kunnen doppen. De Stichting voor kansarme ondernemers in Afrika (SVKO) doet dit nu alweer tien jaar.”

Van maandag 5 juli tot en met zaterdag 10 juli wordt er voor FreeKenia, Takataka2pesa en SVKO gecollecteerd. “Normaal staan we op de Bijenmarkt, de Pinkstermarkt en dergelijke, maar dat is vanwege corona allemaal niet mogelijk geweest. De mensen in Afrika hebben onze bijdrage echter wel hard nodig, dus vandaar dat we nu langs de deuren gaan. We hopen weer op veel steun van Nistelrode!”

Wil je graag mee collecteren? Dan horen we graag van je! Bel Sandy op 06-57591370. Bedankt!

Tekst: Monique van Strien