Afbeelding
Foto: Marcel van der Steen

Zware criminaliteit buiten Bernheze dankzij ondernemers en burgers?

Gemeentenieuws

BERNHEZE - Drugsproductie, mensenhandel, smeergeld en intimidatie; ze klinken als situaties uit een spannende film. Maar ondermijnende criminaliteit (daar waar de onderwereld en bovenwereld samensmelten) is ook in onze gemeente een hot topic. En niet voor niets. Uit een veiligheidsonderzoek dat vorig jaar is uitgevoerd in het buitengebied van Bernheze, blijkt dat er nog veel winst te halen valt. Met behulp van inwoners en ondernemers gaan gemeente en politie samen voor een veilige buurt.

Ondermijnend
“Het is ontzettend eng dat onze woon-, werk- en leefomgeving potentieel wordt beïnvloed door zware criminelen”, vertelt burgemeester Marieke Moorman. Patricia Meijer, operationeel expert politie, legt uit: “Deze mensen hebben totaal andere belangen dan de bewoners van zo’n gebied. Dat kan hele gevaarlijke situaties opleveren. Drugslabs bijvoorbeeld werken altijd met zeer veel chemische middelen die explosief zijn en/of giftig voor de omgeving. Dat moet je in je buurt echt niet willen.”

Verstrengeld
Marieke Moorman voegt toe: “Bewoners kunnen zomaar in deze wereld verstrikt raken, doordat criminelen niet schromen om van gewone burgers en de diensten van ondernemers gebruik te maken. Zij hebben bijvoorbeeld een elektricien, chauffeur, locatie of notaris nodig. Mensen die hun geld eerlijk verdienen raken er zo in verstrengeld, en dan is er vaak geen weg meer terug. Als een aanbod te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. Vooral jeugd kan hiervan gemakkelijk slachtoffer worden. Dat is zo ontwrichtend, dat maakt me boos.”

Underkoffer
Genoeg redenen dus om er niet je ogen voor te sluiten, dat er ook zoiets dergelijks in jouw buurt, straat of wijk gaande zou kunnen zijn. Wie binnenkort op de weekmarkt komt, kan te weten komen hoe je zoiets voortaan kunt opmerken. Agenten en gemeentemedewerkers zullen daar namelijk aanwezig zijn met de ‘Underkoffer’. Daarin zitten informatiefolders, flyers en geursamples. Patricia: “Wist jij dat als je in jouw buurt regelmatig een zweem van aceton of anijs ruikt, je er dan vrijwel zeker van kunt zijn dat er een XTC-lab aanwezig is?” Als je dus wilt weten een XTC-lab ruikt of hoe je een hennepkwekerij kunt herkennen, dan kom je daar met de Underkoffer achter.

Oog en oor
Of er nu geld wordt geboden voor het wegbrengen van een pakketje, een pand opeens wordt volgehangen met camera- of beluchtingssystemen, er activiteit is in een leegstaand pand, of zelfs als er een onverklaarbaar vochtprobleem in je woning ontstaat – het kunnen allemaal tekenen zijn dat er wat gaande is. Helaas zijn deze tekenen door de politie niet te onderscheppen, terwijl ze vaak een belangrijk aanknopingspunt kunnen zijn. Inwoners binnen én buiten de bebouwde kom zijn daarom de belangrijkste speler in deze strijd.

Niet pluis
Moorman: “De bewoners kennen hun buurt en zijn de ogen, neus en oren van de omgeving. Als je een ‘niet-pluis’ gevoel hebt, dan klopt dat meestal ook.” Patricia: “Daarom laten we de mensen graag weten waar ze op kunnen letten en wat ze kunnen doen, zodat wij het verder op kunnen pakken. Je staat versteld als je weet hoe vaak een ogenschijnlijk onbelangrijke melding uiteindelijk het laatste puzzelstukje was om een laboratorium of organisatie te ontmantelen.”

Help mee
Help mee jouw omgeving veilig te houden. Wees alert op wat speelt. Ook al denk je ‘het zal wel niets zijn; meld signalen van verdachte situaties altijd! Dat kan op de volgende manieren:

  • Bel de politie via 0900-8844 (bij spoed bel je 112)
  • Vul het formulier (anoniem) in op de website van de gemeente:
    www.bernheze.org/formulieren/melding-criminaliteit
  • Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000

Heb je geen concreet signaal maar wil je gewoon eens in gesprek met de politie of de gemeente over dit onderwerp? Dat kan ook. Laat het weten!

Afbeelding