Afbeelding

Dumping drugsafval Bernheze

Gemeentenieuws

BERNHEZE – Deze ochtend heeft de gemeente samen met Politie gedurende een paar uur een fictieve dumping van drugsafval neergelegd aan de Kortdreef (zijweg Nistelrodenseweg) Heesch. De dumping is onderdeel van onze actieweek om aandacht te vestigen op veiligheid en het belang van melden van georganiseerde criminaliteit. Met deze fictieve dumping willen we kijken of mensen herkennen dat het mogelijk om drugsafval gaat en bereid zijn om een melding te doen. 

Naast deze actie staan medewerkers van de gemeente Bernheze samen met de politie ook op de weekmarkten om mensen te informeren over de risico’s van georganiseerde criminaliteit. Maar ze krijgen ook tips over waar je op moet letten, hoe je synthetische drugs kunt herkennen en waar je meldingen kunt doen. Ook is de gemeente gestart met een 3 weken durende online social media campagne Samen voor een veilige buurt.

Burgemeester Moorman: “De bewoners kennen hun buurt en zijn de ogen, neus en oren van de omgeving. Als je een ‘niet-pluis’ gevoel hebt, dan klopt dat meestal ook. Onderneem nooit zelf actie wanneer je iets verdachts ziet, maar maak er melding van!”

Wat is ondermijning?
Een van de grote gevaren voor de samenleving is de vermenging van onder- en bovenwereld. Dit noemen we ondermijning, waarbij het gaat om illegale activiteiten die bijna niet uit te voeren zijn zonder gebruik te maken van legale diensten vanuit de bovenwereld zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting. Dit heeft verschillende uitingsvormen, waaronder in de vorm van hennepkwekerijen en drugslabs in de kernen of het buitengebied.

Waarom moet de meldingsbereidheid omhoog?
De aanpak van ondermijning is niet iets van de overheid alleen, ook inwoners spelen hierin een rol. We moeten het samen doen. Samen werken we aan een veilige omgeving, een veilige buurt. Georganiseerde criminaliteit is geen ver van je bed show. Het kan in iedere buurt plaatsvinden. Misdaad loont niet. Signalen zijn eenvoudig te herkennen. Met de campagne ‘Samen voor een veilige buurt’, die wij (de gemeente) samen met de politie zijn opgestart geven wij uitleg over de effecten van ondermijnende criminaliteit, geven wij tips en leggen wij uit waar u kunt melden, hoe u dit moet doen en wat u na een melding kunt verwachten. 

Melding maken?
Gemeente Bernheze: 0412-458888
De Politie : 0900-8844
Meld Misdaad Anoniem 080-7000

Er zijn deze ochtend zes meldingen binnengekomen over de fictieve dumping. Vijf via de politie en één bij de gemeente Bernheze.
De gemeente is erg tevreden met deze meldingen.