Afbeelding

CDA: Samen tegen eenzaamheid

Gemeentenieuws

Je soms eenzaam voelen hoort bij het leven. Vaak gaat dat gevoel vanzelf over. Als het niet vanzelf over gaat heeft het gevolgen voor de gezondheid, het welzijn. Maar ook voor de mogelijkheid om hulp te vragen, als dat nodig is. Eenzaamheid is helaas een veel voorkomend probleem in onze gemeenschap. Daarom riepen wij in 2018 het college op om met een plan tegen eenzaamheid te komen.

Uit onderzoek van de GGD blijkt dat 36 procent van de inwoners van Bernheze zich wel eens eenzaam voelt. En dat geldt niet alleen voor ouderen. Ook jongeren voelen zich eenzaam (23 procent). In coronatijd is er, volgens het RIVM, een flinke toename van eenzaamheid bij mensen ontstaan. Het thema is dus urgenter dan ooit.

We zijn blij dat er nu eindelijk een uitvoeringsplan voor het aanpakken van eenzaamheid is. In dit plan staan acties omschreven waarmee de gemeente eenzaamheid wil signaleren en hoe de verenigingen en organisaties in Bernheze samen betekenisvolle activiteiten kunnen organiseren. ONS welzijn gaat dit plan coördineren.

Dat is natuurlijk heel mooi maar de aanpak van eenzaamheid begint uiteraard ook bij onszelf. Kleine dingen doen veel: op bezoek gaan bij je familie, een praatje maken in het dorp of boodschappen doen voor je buurman. Als we dit allemaal doen, is er altijd iemand bij je in de buurt!

Ruud Leeijen, raadslid CDA Bernheze
CDA Bernheze: altijd in de buurt!