Afbeelding

VVD: Opgave

Gemeentenieuws

Vorige week hebben wij in de commissie Ruimtelijke Zaken de nodige onderwerpen besproken met betrekking tot energie en duurzaamheid. In de nabije toekomst zal iedereen hier in verschillende mate mee te maken gaan krijgen.

Zo is de warmtetransitie besproken. Dit gaat kort gezegd over hoe we onze gemeente duurzaam krijgen en hoe we de klimaatdoelen gesteld voor 2030 en 2050 gaan halen. Dit heeft onder meer betrekking op de gebouwen waarin wij wonen en werken. Er wordt onder andere gekeken naar welke bestaande wijken van het gas af kunnen en op welke manieren we deze dan kunnen verwarmen.

De VVD-Bernheze is van mening dat we echt stappen moeten gaan zetten en snel ook. Echter wel met de nodige voorzichtigheid. Het belangrijkste hierin is voor ons om de mensen ook achter de noodzaak van verduurzamen te krijgen. Het zal ons allen in onze portemonnee raken, dus draagvlak is hierin het grootste goed.

Ook zijn wij van mening dat eerst ingezet moet worden op relatief simpele verduurzamingen, zoals isolerende maatregelen en bijvoorbeeld zonnepanelen. Hier is al een enorme slag te maken in ons energieverbruik. Het gasloos maken van bestaande woningen is namelijk vaak relatief kostbaar en het draagvlak hiervoor is volgens diverse enquêtes het laagst bij onze inwoners. Wel kunnen we natuurlijk, als woningen in de toekomst worden verbouwd en de kosten door nieuwere technieken lager worden, erop aandringen om deze slag toch te slaan.

Heeft u ook ideeën over deze transitie? Wij horen het graag van u via info@vvdbernheze.nl.

Alexander Bongers, Commissie Ruimtelijke Zaken VVD Bernheze