Afbeelding

Hartvriendelijk Bernheze en huurovereenkomst CC De Pas

Gemeentenieuws

BERNHEZE - Bijna elke week is er een persgesprek van de gemeente en regelmatig schuift een van de redactieleden van DeMooiBernhezeKrant aan. Hierbij één onderwerp van het nieuws van het persgesprek dat onlangs plaatsvond.  

Hartvriendelijk Bernheze
De gemeente Bernheze stelt € 16.000,- extra beschikbaar voor plaatsing van extra AED’s – bovenop zo’n € 22.000,- die reeds begroot was. “Op sommige plekken waren er veel te veel, op sommige plekken veel te weinig”, betoogt wethouder Rein van Moorselaar. Eenzelfde bedrag zal de komende jaren nodig zijn voor onderhoud en opleidingen omtrent het gebruik van de levensreddende apparaten.

Bediening gebeurt veelal door burgerhulpverleners. Van Moorselaar: “Het aantal burgerhulpverleners zou idealiter 1 procent van je inwoners moeten beslaan. Voor Bernheze betekent dat 315 hulpverleners die via www.hartslagnu.nl klaar zouden moeten staan om te hulp te schieten.” Hoe hoog het daadwerkelijke aantal burgerhulpverleners is, is niet bekend. 

Cijfers geven aan dat Bernheze, met een juiste spreiding, 47 AED’s nodig heeft voor een volledige dekking. “In deze berekening zijn de nieuwbouwwijken ook meegenomen”, verzekert Van Moorselaar. Op dit moment heeft de gemeente er 40. Er zullen er dit jaar nog zes worden bijgeplaatst.

Gemeente sluit huurovereenkomst met CC de Pas
De gemeente Bernheze is eigenaar geworden van het pand van CC de Pas. Vanuit gesprekken met het nieuwe bestuur van CC de Pas, dat sinds 1 januari van dit jaar is aangetreden, is een consensus bereikt: Er is een huurovereenkomst getekend. “Met de consensus zijn we weer een stapje verder met de nieuwe huiskamer van Heesch”, laat de wethouder Rein van Moorselaar weten.

Het contract heeft een looptijd van vijf jaar en zal steeds met één jaar stilzwijgend worden verlengd. Het betreft een huurprijs van zo’n € 7.000,- per maand. Hierin zit een flexibele factor, omdat gezamenlijk is besloten dat de kosten voor gas, water, elektro en groot onderhoud flexibel zal worden gedeclareerd. 

Dat wil zeggen dat er een voorschotnota komt, en in het begin van het daaropvolgende jaar een eindrekening op basis van wat er daadwerkelijk is gebruikt. Rein van Moorselaar: “Eigenlijk net zoals het met huisbewoners ook meestal gaat. Dat betekent voor de Pas dat het, afhankelijk van hun gebruik, mee of tegen kan vallen.” 

Bovendien is in de overeenkomst een clausule opgenomen die incidentele commerciële onderhuur van lokalen/ruimtes mogelijk gemaakt. Van Moorselaar: “Incidenteel, omdat in het oog moet worden gehouden dat de Pas voornamelijk een maatschappelijke functie moet blijven vervullen.”

Tekst: Monique van Strien