Afbeelding
Foto: Edwin Hendriks

Opening regenboogzebrapad een feit dankzij Ferre Otjens

Kinderen & Jongeren

HEESWIJK-DINTHER – Iedereen moet kunnen zijn wie hij of zij wil zijn. Dat standpunt van de 7-jarige Ferre Otjens was duidelijk en daarom heeft hij zich vanaf februari dit jaar ingezet voor een regenboogzebrapad. Vorige week werd het regenboogzebrapad geopend door Ferre, zijn klasgenoten en wethouder van Moorselaar.

“Sommige mensen voelen zich niet zo fijn omdat ze een beetje anders zijn dan anderen. Die voelen zich dan alleen. Ik vind dat ook iedereen moet kunnen zijn wie hij of zij wil zijn. Daarom vind ik dat er een zebrapad in regenboogkleuren moet komen in het centrum bij de Sint Servatiusstraat”,  zegt Ferre resoluut. Het idee van de twee turven hoge 7-jarige uit groep 4 van basisschool ’t Palet komt niet zomaar uit de lucht vallen. “We hebben het op school over Paarse Vrijdag gehad. Dat is altijd op de tweede vrijdag in december. Dan trekken jongeren paarse kleding aan om te laten ze zien dat het helemaal niet erg is om homo- of biseksueel te zijn, lesbisch of transgender”, legt Ferre uit. Wie denkt dat hij niet weet wat de termen allemaal inhouden vergist zich. Navraag leert dat hij precies weet wat het betekend. Ook was hij al bekend met een zebrapad in regenboogkleuren. Tot verbazing van zijn moeder wist hij nog de uitleg die zij hem gaf toen ze ooit in Den Bosch een dergelijk zebrapad zagen. “Mama zei dat het betekent dat iedereen mag zijn wie hij of zij wil zijn”, herhaalt Ferre wat hem destijds verteld werd.

Dat in combinatie met de uitleg over Paarse Vrijdag maakt dat Ferre na de genoemde schooldag besloot dat het goed zou zijn als er ook in zijn woonplaats een dergelijk zebrapad komt te liggen. Daar doet hij dan ook moeite voor. Vanaf half december is hij al doende om steun te zoeken voor zijn plan. Zo werd de kinderraad, alle groepen op zijn school, zijn naaste omgeving en wethouder van Moorselaar door hem al in- en voorgelicht. Laatstgenoemde kreeg een videoboodschap die tot zijn geluk kon rekenen op respons. “Hij heeft gezegd het een goed plan is, maar dan moeten er wel (veel meer) mensen zijn in het dorp die dat ook vinden”, vertelt Ferre.

Ferre maakte zich sterk voor de aanleg van een regenboogzebrapad. Hij zocht de media op en is eind maart op bezoek geweest bij burgmeester Moorman. Hij overhandigde haar een map met alle handtekeningen van ouders en kinderen, reacties via Facebook en de vele mailtjes die hij ontvangen had.

De gemeente staat volledig achter het idee en heeft daarom besloten om het zebrapad aan te leggen. Het regenboogzebrapad ligt op de grens van de Hoofdstraat en de Sint Servatiusstraat.

Klik hier voor meer foto’s 

Afbeelding