Afbeelding

Drievoudige huldiging Marc Pijnenburg

Welzijn & Maatschappij

HEESWIJK-DINTHER - Het leek even een invasie van gildebroeders en gildezusters uit alle streken van Noord-Brabant en Limburg. Vanuit allerlei hoeken verzamelde zich dit kleurrijke gezelschap, net om de hoek van het huis van Marc Pijnenburg. Want om hem ging het vandaag. 

Zondag 20 juni 2021 - Heeswijk-Dinther
Marc Pijnenburg werd op zijn twintigste gildebroeder van het Sint Lambertusgilde in Huisseling en is al zesendertig jaar lang een verdienstelijk lid. Circa tien jaar geleden ging hij met zijn jonge gezinnetje in Heeswijk-Dinther wonen, maar hij blijft trouw aan zijn Lambertusgilde waar hij o.a. de wapenmeester en commandant is. Binnen Noord-Brabant zet Marc zich in voor duizenden schutters. Voor de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden is Marc sinds 2003 de algemene voorzitter van de federatieve commissies schieten en is hij sinds 1993 voorzitter van de federatieve commissie kruisboog op wip. Hij wordt er om geroemd dat hij er altijd is en geen enkele vergadering mist. Marc is een persoon die mede door zijn werk ook bij wedstrijden altijd alles perfect wil regelen. Alles moet op papier staan, is zorgvuldig met iedereen besproken en op die wijze moet het ook gebeuren. Regels zijn regels, daar mag niet van worden afgeweken. Marc weet zich op het juiste moment op de achtergrond te houden, tijdens wedstrijden wordt het schieten door de schietcommissie geregeld. Marc is van belang bij de voorbereiding van de schietreglementen. Een maal per jaar wordt door de voorzitters en secretarissen van de drie commissies gekeken naar de nieuwe regelgeving en wordt dit in de reglementen verwerkt. Op Europees vlak, bij de Europese Gemeenschap van Schuttersgilden, is Marc de man van het Koningschieten. Tijdens een Europees Schutterstreffen heeft hij zijn vrouw Caroline leren kennen en is zij hem naar Nederland gevolgd. 

Afgelopen zondag 20 juni verzamelden zich vele gildebroeders en gildezusters in Heeswijk Dinther, onder hen het Europees Koningspaar, bestuursleden van de Europese Gemeenschap van Schuttersgilden, bestuursleden van de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden, leden van Federatieve Commissies, familieleden en buren van Marc. 

Gelukkig is de tuin van Marc en Caroline groot genoeg om dit gezelschap te ontvangen. Het zag er mooi uit, een heerlijk zonnetje en overal in de tuin kleurrijke gildefiguren.

Van de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden ontving Marc het zilveren NBFS-schild, wat door voorzitter Jos Verbeeten werd opgespeld. Van de Europese Gemeenschap van Schuttersgilden ontving Marc het gouden kruis wat door zijn echtgenote Caroline werd opgespeld. Van het Sint Lambertusgilde uit Huisseling ontving Marc een zilveren schild, behorende bij de benoeming tot ere-lid. De huldiging werd compleet gemaakt met een vendelgroet door het Sint Lambertusgilde. 

Daarna kon men een kop koffie met cake nuttigen en was er gelegenheid Marc te feliciteren. 

Het was een indrukwekkende middag, men was blij dit voor Marc te kunnen doen, want hij verdient deze hulde. De mensen uit het schutterswezen wijd en zijd hadden nog veel meer willen doen, want als we daarmee de strijd van Marc tegen zijn ziekte hadden kunnen winnen, waren we met duizenden gildebroeders verschenen. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding