Afbeelding

Progressief Bernheze: Groen

Gemeentenieuws

Na een gelukkig natter voorjaar dan de afgelopen jaren zit de lente er bijna op. Door de combinatie van zon en regen hebben de planten de afgelopen weken een enorme groei doorgemaakt. Als je van bovenaf naar de kaart van de gemeente Bernheze kijkt, zou er veel groen moeten zijn. Het centrum van de gemeente is groen en, op Loosbroek na, liggen de kernen aan de rand.

Maar hoe groen is groen? Op de site gdindex.nl zie je hoe duurzaam je gemeente is. Op het gebied van Mens en Maatschappij scoort Bernheze goed. Op het gebied van milieu en energie scoren we een zware onvoldoende.

Het water en de natuur in Bernheze scoren ongeveer een 3. Daar slagen we niet mee. Je vraagt je af hoe dat kan als je een agrarische gemeente bent. Helaas is het antwoord eenvoudig. Bernheze is helemaal niet groen. Het lijkt groen omdat met gif bespoten velden met raaigras en mais ook meetellen. Veevoer dus, dat niet alleen geen natuurwaarde heeft maar zelfs natuurschade aanricht.

Gelukkig geeft de site ook tips om het beter te doen. In de kernen kan de verstening van tuinen worden aangepakt. In de landbouw moeten de mogelijkheden van natuurlijker beheer worden bekeken. Een bloemenrand is bijvoorbeeld niet alleen mooi, maar draagt ook bij aan biodiversiteit.

Progressief Bernheze staat voor een groen Bernheze. Natuurlijk groen. Écht groen. Niet alleen een groen kleurtje op een kaart. Wil jij meedenken over hoe we de natuur weer ruimte kunnen geven? reactie@progressiefbernheze.nl

Bellinda van den Helm, commissielid Progressief Bernheze