Wiety en Paul in hun prachtige groentetuin met op de achtergrond de bijenkasten
Wiety en Paul in hun prachtige groentetuin met op de achtergrond de bijenkasten

Vraag een energiescan aan

Welzijn & Maatschappij

BERNHEZE - Het was Wiety van Doremalen die het initiatief nam om naar de informatieavond te gaan waar uitleg werd gegeven over de verduurzaming van je huis. “Onze energierekening was echt te hoog en daar wilden we iets aan doen”. De energiescan was het begin van een grote verduurzamingsslag in hun huis.

Wiety (66) en Paul (69) van Doremalen wonen in een verbouwde boerderij aan de Dorpstraat in Loosbroek. Beiden hebben hun roots in het onderwijs, Wiety gaf les aan doven en slechthorenden en Paul was leraar biologie en teamleider onderbouw op het Helicon VMBO-groen in Den Bosch. Ze hebben de boerderij niet zelf verbouwd, maar dat er iets niet klopte dat was wel duidelijk. Vooral in de koudere periodes van het jaar hadden ze hinder van een ‘koude trek’ door het huis. “Dat wilden we oplossen”, zegt Wiety, “én we wilden kijken hoe we ons energieverbruik drastisch konden verminderen.” Paul: “We gebruiken met z’n allen teveel energie, het is een gezamenlijk probleem. Ik wil dat mijn kleinkinderen straks ook een goed leven hebben in een gezond milieu en in een fijn klimaat; daar hebben wij de verantwoordelijkheid voor. Dus alles wat we kunnen doen om zo min mogelijk energie te gebruiken moeten we doen.”

De energiescan als basis
Met de energiescan in handen werd een plan gemaakt met een reeks aan maatregelen zoals de tochtafdichting van de buitendeur, aan de buitenkant van de achtergevel werd een extra muur gezet (goed geïsoleerd), HR++ glas, een ventilator om de warme lucht beneden te houden in de vide, lid worden van BECO en deelname aan het postcoderoosproject ‘De Morgenstond’ in Heeswijk Dinther. “Nu zijn we ons aan het oriënteren op het elektrisch verwarmen van ons huis met een warmtepomp. Dan kunnen we helemaal van het gas af, want koken op inductie doen we al”, zegt Wiety.

Veel geleerd
Wiety en Paul blijven echte docenten. Wat hebben ze nu geleerd in dit proces? “Op de eerste plaats dat verduurzamen en energie besparen veel voldoening geeft. Je doet tenminste zelf wat! Daarnaast is verduurzamen een goede investering; op de bank krijg je toch geen cent rente. Nu betalen we maandelijks minder energiekosten en het fijnste is dat het leefklimaat in ons huis enorm is verbeterd, dat woont heerlijk! En mooi om zo een bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van het milieu.”