Afbeelding

SP: Jeugd- en jongerenwerk van groot belang in Bernheze

Gemeentenieuws

De SP Bernheze wil graag het grote belang van jeugd- en jongerenwerk onderstrepen. De opgroeiende jeugd heeft het niet makkelijk. De wereld is complex en jongeren hebben houvast nodig. Jeugd- en jongeren werk speelt daarbij een belangrijke rol.

Jeugd- en jongerenwerk
Jongerenwerkers spreken de taal van jongeren en van de buurt. Zij stimuleren de persoonlijke én sociale ontwikkeling van jongeren, behartigen hun belangen en geven duidelijke grenzen aan. De nadruk komt voor jongerenwerkers steeds meer te liggen op vraaggericht werken in plaats van aanbodgericht werken. Jongerenwerk is daarmee een instrument om jongeren de kans te geven op te groeien tot betrokken, actieve en zelfstandige volwassenen. In Bernheze zetten jeugd- en jongerenwerkers zich met hart en ziel in. In de vijf Bernhezer kernen zijn er naast professionele krachten veel vrijwilligers betrokken bij het jeugd- en jongerenwerk. Zonder vrijwilligers zouden bijvoorbeeld Checkpoint, BOBZ en jeugdhonk aan de Droevendaal niet kunnen draaien. Jongerenwerkers organiseren diverse activiteiten; van een speurtocht tot een straatvoetbaltoernooi en van voorlichting over drugs en alcohol tot jamsessies. De rode draad is altijd de persoonlijke vorming van de jeugd. Het jongerenwerk is gericht op het:

stimuleren van talentontwikkeling
|functioneren als rolmodel
helpen opbouwen van een sociaal netwerk
helpen aanpakken van persoonlijke of sociale problemen
vinden van positieve vormen van vrijetijdsbesteding
bevorderen van actieve participatie in de samenleving
het vinden van een toekomstperspectief.

Jongeren krijgen de kans hun talenten te ontwikkelen waarbij de nadruk ligt op wat zij kunnen, in plaats van op wat er fout gaat.

Mandy Jansen, maatschappelijke zaken SP Bernheze