Afbeelding

Lokaal: Industrieterrein Heesch West duurzaamste en gezondste werkplek van Brabant?

Gemeentenieuws

Volgens het ontwerpbestemmingsplan wordt Industrieterrein Heesch West het duurzaamste energieterrein van Brabant. Op het thema energie bijvoorbeeld moet het terrein aardgasvrij aangelegd worden met nadrukkelijke inzet op lokale energieproductie met zonnepanelen, die overwegend op de daken van toekomstige bedrijven zullen komen. Energie die niet op het terrein zelf nodig is zal ten goede komen aan de regio. Ook thema’s als klimaatadaptatie, biodiversiteit, mobiliteit, duurzaam materiaalgebruik krijgen in de planontwikkeling en -realisatie belangrijke aandacht. Bedrijven wordt voorgeschreven of er wordt geld vrijgemaakt voor waterbergingsvlakken bij stortbuien, wadi’s, groene parkeerplaatsen, groenstroken, bomenaanplant, groene daken en gevels. Verder komen er nest- en schuilgelegenheden, vruchtbomen, bloemrijke beplantingen van overhoeken en bermen en groene erfafscheidingen.

De bedrijven op het industrieterrein gaan werkgelegenheid bieden aan ongeveer 4.000 mensen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat groene, gezonde bedrijventerreinen - naast dat zij toegevoegde waarde hebben voor de biodiversiteit en klimaatadaptatie- een positief effect hebben op de gezondheid en welzijn van medewerkers en omwonenden. Als de natuur een onderdeel wordt van het werk, gaan we er vanzelf meer belang aan hechten, wat zich uiteindelijk vertaalt in gezondere werknemers en voor de langere termijn de opbrengst van een groene investering.

Kun je dan nu de conclusie trekken eind goed al goed met het al jarenlang voortkabbelende dossier ‘Heesch-West’? Laten we de plannen kritisch blijven volgen en samen met de drie gemeenten iets moois tot stand laten komen waardoor er op termijn nog geld terugkomt van al die reeds uitgegeven miljoenen!

Hans Vos, namens Lokaal

.

.