Gefilmd door Kruispunt
Gefilmd door Kruispunt

Pelgrimeren voor de jeugd op televisie

Kinderen & Jongeren

BRABANT/NISTELRODE - Vrijdag 7 mei gingen wij, Henk Murraij en Mientje van de Graaf uit Nistelrode, naar het Emmaus klooster in Velp en pelgrimeerden we met vier kinderen van de eerste klas voortgezet onderwijs. De vier meisjes hebben er net als wij erg veel zin in!  We lopen op ‘Ons Kloosterpad’ van Velp naar Keent en met een mooie lus weer terug naar Velp, 11,5 kilometer gaat het worden.

Het weer is goed en we mogen in de kerk kijken bij het Emmausklooster waar we praten met de kinderen en een kaarsje opsteken. Een mooie route door de natuur volgt. We gaan met de jeugd in gesprek over de coronatijd en wat het voor hen betekent. Ook raken we in gesprek over wat zij belangrijk vinden in het leven, nu en in de toekomst. Wat was je laatste geluksmoment en hoe voelde dat? ‘Wat was je laatste moment van verdriet en hoe voelde dat? Wat is normaal en wie bepaalt dat? Kan abnormaal ook normaal worden? We filosoferen er op los praten over verliefdheid en de kinderen stellen ook vragen aan ons. Onderweg leidt Henk een meditatiemoment en mindful speelt Mientje even op de klankschaal.

En dan komt de filmploeg van het programma ‘Kruispunt’. Ze filmen en interviewen ons en de meisjes verwoorden prachtig wat pelgrimeren voor hen betekent. De drone van de filmploeg komt nog even boven ons vliegen als we op de terugweg zijn naar het Emmausklooster in Velp. Daar rusten we heerlijk uit bij het water, het mooiste plekje van het klooster. Een van de meisjes mag de vlag ophangen van het Brabants Kloosterjaar. We mogen in het klooster theedrinken met een koekje erbij. Verder hebben we nog veel bekeken in het mooie klooster en de kloostertuin.

De uitzendingen over ‘Ons Kloosterpad’ zijn 17 en 24 mei te zien op NPO 2 zo rond 22.50 uur.

Afbeelding