Afbeelding
Foto: Cees de Haan

Sanne van Dijke naar Olympische Spelen Tokio

Sport

HEESWIJK-DINTHER - De selectiecommissie van Judo Bond Nederland heeft Sanne van Dijke uit Heeswijk-Dinther, Guusje Steenhuis en Henk Grol aangewezen voor de Olympische Spelen. Het bondsbestuur gaat de judoka’s bij NOC*NSF voordragen voor deelname in Tokio. In alle drie de gewichtsklassen, resp. -70 kg, -78 kg en +100 kg, was er sprake van een concurrentiestrijd waardoor de selectiecommissie een oordeel moest vellen over welke judoka de grootste kans op een medaille wordt toegedicht.

“We hebben in deze gewichtsklassen met uitsluitend wereldtoppers en dus medaillekandidaten te maken”, licht Tjaart Kloosterboer als voorzitter van de selectiecommissie toe. “Het zit in de ene gewichtsklasse misschien nóg dichter bij elkaar dan in de andere, maar het is de taak van de selectiecommissie om op basis van resultaten, kennis en inzicht en input van de vier Olympische coaches tot een keuze te komen.”

De judoka’s zitten al sinds 2018 in een Olympisch kwalificatietraject. Door het uitstel van de Spelen loopt het traject inmiddels drie jaar, waarvan bijna een heel jaar niet werd gejudood. Kloosterboer: “In een dergelijk lang traject zijn er veel momenten, resultaten en overige factoren die onderdeel worden van de besluitvorming en zorgvuldig zijn gewogen. Het mooiste is als een keuze op de tatami wordt beslist en niet van achter de tafel. In twee gewichtsklassen, de klasse -78 kg en +100 kg, ontstond er tijdens de laatste meetmomenten in 2021 een verschil waardoor dit het geval was.”

Moeilijker was de beslissing in de klasse tot 70 kg. “Zeg maar gerust ondoenlijk” vervolgt Kloosterboer. “Ik heb in mijn carrière vaker in een positie gezeten om keuzes te maken, maar dit was de aller moeilijkste. Natuurlijk ben je als selectiecommissie altijd verzekerd van een goede keuze als je het hebt over de nummer 3 en 4 van de wereld, maar zo voelt dat vanzelfsprekend niet. Het is ongelooflijk wrang voor Kim dat we haar niet mee kunnen nemen naar Tokio.”

De beslissing van de commissie komt voort uit prestaties op meetmomenten en kennis en input van vier Olympische coaches op alle vooraf vastgestelde criteria. “Als we kijken naar resultaten zitten er na het hele kwalificatietraject geen significante verschillen tussen beide dames. Uiteindelijk hebben we - mede op basis van de input van coaches - het laatste gedeelte van het traject eruit gelicht. Dat is licht in het voordeel van Sanne.”

Kloosterboer sluit dit gedeelte van het selectieproces met gemengde gevoelens af. “Ik ben ongelooflijk trots op alle sporters en coaches die dit traject hebben doorlopen. Ik spreek mijn waardering uit voor de strijdlust en het doorzettingsvermogen die ik heb ervaren, zeker ook in het licht van de corona-pandemie. Dat mogen we niet onderschatten. Het was een ongekende luxe, maar ik voel ook mee met diegenen die nu afvallen. Zij die nu niet verkozen zijn voor de Spelen zijn heel goed in staat om op de komende WK in juni een medaille te veroveren. Dat zegt alles over het niveau van de judoka’s en hoe ‘close’ het is geweest.”

Het judotoernooi in Tokio vindt plaats van zaterdag 24 juli t/m zaterdag 31 juli.

Bron: www.jbn.nl