Afbeelding

VVD: Openbare orde en veiligheid

Gemeentenieuws

De Rekenkamercommissie Bernheze heeft onderzoek laten uitvoeren naar toezicht en handhaving binnen onze gemeente op het gebied van de openbare orde en veiligheid (OVV). Een beleidsterrein waar de VVD-Bernheze groot belang aan hecht. Handhaving van de openbare orde is essentieel voor onze veiligheid.

Het rekenkameronderzoek werd door een extern bureau uitgevoerd in zeventien gemeenten. Hierdoor is onderlinge vergelijking mogelijk. Belangrijkste onderzoeksvraag was of het gemeentelijk beleid doeltreffend en doelmatig wordt uitgevoerd. Helaas bleek op deze vraag voor Bernheze geen sluitend antwoord te geven, omdat sprake was van de aloude kwaal: de in het beleid geformuleerde doelstellingen zijn niet concreet en een goede rapportagestructuur ontbreekt. En ook de gemeenteraad stelt te weinig kaders en oefent te weinig controle uit. De raad krijgt de beleidsplannen alleen ter informatie toegestuurd.

Is het dan allemaal kommer en kwel in Bernheze? Nee, gelukkig niet. Zo is bijvoorbeeld de samenwerking met de politie en justitie (Openbaar Ministerie) goed. Ook is er geïnvesteerd in overleg tussen de BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) en de beleidsmedewerkers veiligheid op het gemeentehuis.

Maar er is dus wel het een en ander te verbeteren, zowel op het gebied van de beleidsvorming als op de registratie en rapportage. De Rekenkamercommissie doet daartoe een aantal aanbevelingen, die de gemeente in grote lijnen overneemt.

Geconstateerd wordt ook dat Bernheze met twee formatieplaatsen relatief weinig BOA-capaciteit heeft. Gemeenten van vergelijkbare grootte hebben er drie of vier. De VVD-Bernheze zal daarom, eventueel via een motie, pleiten voor uitbreiding van het aantal BOA’s.

Reageren: info@vvdbernheze.nl
Paul Kremers, commissie Bestuur en Strategie VVD Bernheze