Afbeelding

D66: Laten vrijheid nooit vanzelfsprekend zijn

Gemeentenieuws

Kun je niet gewoon gelukkig zijn zonder gelukkig te zijn? Je eigen ik praat je de hele dag door verlangens aan, maar heb je die verlangens dan zo hard nodig om gelukkig te zijn?

Je denkt constant aan een verlangen. Dat denken kan je eigenwaarde compleet kapot maken. Met dat denken aan verlangen ga je jezelf vragen stellen. Ben ik wel goed genoeg? Heb ik het wel goed gedaan? Waarom heb ik dat nog niet bereikt? Zit de kracht van ons zijn niet in onze intuïtie?

Is die intuïtie niet die ongrijpbare energie die ons inzicht geeft of leidt.

Een gedachte is als een wolk in een blauwe lucht. Die wolk verdwijnt en dan is er weer een strak blauwe lucht. Dat geeft misschien ook de tijdelijkheid van ons bestaan weer. Ons denken laat ons verlangen naar wat we nog niet bezitten. Het grootste bezit wat we allemaal hebben is jezelf. Kun je jezelf verenigen met je intuïtieve zelf, dan kun je ook gelukkig zijn zonder gelukkig te zijn.

Marcus Aurelius schreef: “Als we ons niet regelmatig een voorstelling maken van verlies, onszelf er niet steeds aan herinneren hoe het leven zou zijn zonder de dingen en de mensen die we liefhebben, lopen we het gevaar dat we het vanzelfsprekend gaan vinden.” De huidige tijd laat ons een verlies van vrijheid zien. Laten we vrijheid nooit vanzelfsprekend gaan vinden.

Mark Derwig, Commissielid Bestuur en Strategie D66 Bernheze