Afbeelding

Stichting Dier & Tuin weide; meer dan een kinderboerderij

Natuur & Dieren

Ontspanning en natuureducatie gaan er hand in hand

HEESWIJK-DINTHER - Midden in de natuur aan de Meerstraat 45a is kinderboerderij Dier & Tuin weide te vinden. Een gratis toegankelijke kinderboerderij waar naast aaibare dieren nog veel meer te vinden is. Een plek die kinderharten sneller doet slaan, iedereen wat bij brengt over de flora en fauna en gelijk een die slechts in stand gehouden kan worden met hulp van sponsoren en helpende handjes. Naar beiden laatstgenoemde wordt écht gezocht.

Henry en Saskia van Boxmeer stonden samen met een aantal vrienden op 1 januari 2007 aan de geboortewieg van kinderboerderij Stichting Dier & Tuin weide. Met enthousiasme werd er, en nog steeds, de schouders onder gezet en een nabij gelegen weiland gepacht. “We zijn begonnen met twee Schotse Hooglanders die al van ons waren”, blikt voorzitter Henry opgewekt terug.

Inmiddels zijn we veertien jaar verder. Het uitgestrekte terrein ligt er keurig bij en is inmiddels wel meer dan een kinderboerderij. Naast dieren die geaaid en gevoerd mogen worden, zoals de koeien, varkens, geiten, pony’s, schapen en een alpaca, zijn er kippen, ganzen, eenden die rondscharrelen en is er jaar na jaar aan de weg getimmerd. Zodoende is er eigenlijk een natuurpark en ontmoetingsplek ontstaan waar ontspanning en natuureducatie hand in hand gaan. “We hebben hier ook een insectenhotel, moes-, kruiden- en vlindertuin, bijenstal, blote voetenpad, hoogstamboomgaard, diervoerveldje, paddenstoelenplaats, kindertoestellen en eigenlijk te veel om op te noemen”, vertelt Henry terwijl er een rondgang gemaakt wordt over het terrein.

Links en rechts staan informatiebordjes die vertellen waar naar gekeken wordt. Over het hele terrein hangen grote en kleine nestkasten voor uilen en andere vogels. Er ligt zelfs een vijver voor de koeien. Centraal in het midden is een dierenverblijf waar de beesten op eigen beweging naartoe kunnen om rustig te vertoeven en schuilen. Dat de kinderboerderij ooit het leven zag was door er zelf in te investeren en met hulp van sponsoren zowel financieel, als in natura. Daarbij is van meet af aan hulp gekregen van vrijwilligers bij het verzorgen van de dieren en het onderhouden van het terrein.

Laatstgenoemde gebeurt nog steeds. Het aantal sponsoren is echter, ook vanwege de coronacrisis, teruggelopen en om het terrein goed bij te houden zijn extra helpende handjes zeer gewenst. Beiden worden gezocht. “Helaas subsidieert de gemeenteraad geen dierenparkjes”, verzucht Henry en vervolgt: “We klussen hier elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 15.00/16.00 uur. Nieuwe vrijwilligers bepalen zelf hoeveel tijd zij willen helpen. In overleg kan en mag dat ook buiten genoemde dagen”. Het gaat daarbij om diverse werkzaamheden in de tuin en kleine klusjes aan hekwerken en dierenverblijf. Henry en alle betrokkenen nodigen iedereen van harte uit om aan te sluiten, zelf een kijkje te komen nemen, sfeer te proeven en/of contact op te nemen voor meer informatie. Dat kan via 06-53221249 of info@dierentuinweide.nl.

Tekst en foto's: Wendy van Lijssel