Afbeelding
Foto: Marcel van der Steen

Peter legde tien jaar centrum Heesch vast

Human Interest

Schitterend boek met foto’s centrum Heesch

HEESCH –Elk jaar een foto van hetzelfde huis, kruispunt of dezelfde winkel. Saai? Integendeel! De foto’s die Peter van Moorselaar maakte zijn juist stuk voor stuk ooggetuigen van een door de jaren heen veranderd (centrum van) Heesch. Peter is in maart 2011 begonnen met het vastleggen van voor veel mensen herkenbare gebouwen in het centrumgebied van Heesch om exact tien jaar later, ook in maart, de laatste plaatjes te schieten.

Maar wat is nu precies de aanleiding geweest voor het tien jaar lang met de fotocamera volgen van de veranderingen in het centrum van Heesch? Peter: “In september 2009 is een initiatiefgroep begonnen met het opzetten van Centrummanagement Heesch. De leden bestonden uit de ondernemersvereniging, bancaire wereld, horeca, vastgoedeigenaren, gemeente en bewoners. Bij toeval ben ik later als bewoner aangesloten. In februari 2012 werd Centrummanagement Heesch officieel een stichting; een maandje later ging ik voor de tweede keer op pad in het centrum om foto’s te maken.”

Complete verandering
Peter vervolgt: “Wij hadden als Centrummanagement Heesch bij de herinrichting van het centrum veel inspraak bij de gemeente, die in 2013 begon met de herinrichting. Ik had een goede band destijds met Wil van de Ven, hoofd openbare ruimte gemeente Bernheze. Eerst rekenden wij als Centrummanagement Heesch ook het Stationsplein mee tot het centrumgebied; nu al enige tijd niet meer. Nu is het centrum vanaf restaurant Wolters tot aan de rotonde bij de Aldi.”

Peter maakte dus elk jaar een foto op hetzelfde punt en wat een ongelooflijk verschil zie je dan na al die jaren op de meeste foto’s! “Soms zie je dat er wat bomen weg zijn of dat een struik er opeens niet meer staat. Maar op de meeste afbeeldingen zie je een enorme verandering. Er is bijvoorbeeld een totaal ander gebouw in de plaats gekomen of de herinrichting rondom is compleet veranderd.“
Op elke pagina staan tien foto’s, tien foto’s dus van dezelfde locatie van 2011 tot en met 2020. Peter: “Je ziet dat het in de jaren allemaal mooier is geworden; zowel de inrichting van de openbare ruimte als de gebouwen zelf.” Ook is een mooie luchtfoto van het centrum van Heesch opgenomen en hebben de kruispunten ook een aparte ‘afdeling’ gekregen in zijn boek.

Peter vindt het alleen wel jammer dat er met een tweetal, in zijn ogen erg onaantrekkelijke gebouwen, door de jaren heen niks is gebeurd. “Dat zijn de redelijk in het oog springende witgekleurde gebouwen; eentje vrijwel meteen als je het centrum vanaf de rotonde bij de Aldi binnenkomt links, en eentje iets verderop in het centrum, aan de rechterzijde.” Wat Peter ook jammer vindt is dat de plannen om een mooie klok en een openbaar toilet voor mannen en vrouwen in het nieuwe centrum te plaatsen, nooit door zijn gegaan. “Maar voor de rest ben ik, en ik denk heel veel mensen, dik tevreden met hoe mooi het centrumgebied er nu uitziet!”

Tekst: Milène Putters

Afbeelding
Afbeelding