Huub en Ries
Huub en Ries Foto: Wendy van Lijssel

Huub van der Heijden 50 jaar in dienst

Human Interest

'Bankhangen kan ik altijd nog'

HEESWIJK-DINTHER - Al dik 50 jaar werkt Huub van der Heijden als schadehersteller bij Cranen Autoschade en Fleetservice in Heeswijk-Dinther. Hij geniet er nog elke keer van als een (vracht)auto, na door hem en zijn collega’s onder handen te zijn genomen, weer als nieuw het pand verlaat. De 71-jarige kon jaren geleden al met pensioen maar, zo laat hij weten, “Bankhangen kan ik altijd nog.”

De schouders eronder, niet zeuren en met plezier hard werken. Huub weet eigenlijk niet beter en sterker nog: Hij zou niet anders willen. Deze senior kon jaren geleden al op zijn lauweren gaan rusten, maar kiest er tot op de dag van vandaag voor om zijn handjes te laten wapperen. Iets wat hem met de paplepel is ingegeven want: “Ik ben een boerenzoon. Geboren en getogen op een boerderij aan het Hersend in Berlicum. Na de lagere school ging ik naar de Ambachtsschool om automonteur te worden. In de vakanties werkte ik bij de plaatselijke fietsenmaker Henk van Lith en de overige tijd hielp ik thuis mee”, blikt hij terug.

Nadat hij van school kwam begon hij bij garage Jos van Boxtel. “Daar ben ik begonnen met het richten (recht maken) en uitdeuken van auto’s. Vervolgens moest ik in dienst. Ik kwam terecht bij de technische dienst. Eerst moest ik een monteursdiploma volgen voor het sleutelen aan militaire voertuigen”, meldt hij monter om met een lach toe te voegen: “Mijn belangrijkste taak was om die wagens aan de praat te houden.”

Vrij direct na zijn diensttijd begon hij in 1971 bij Cranen Autoschade en Fleetservice. Destijds nog aan Den Dolvert en intussen al jaren gevestigd aan de Dageraad. “Ik kwam in dienst bij Ries Cranen. Het bedrijf had slechts enkele werknemers en was nog niet zo groot. We herstelden destijds vooral schade aan personenwagens. Later kwamen er (grote) vrachtwagens, opleggers en tractoren en andere werkzaamheden bij”, vertelt Huub. Naast schadeherstel, werden (en worden) er ook nieuwe voertuigen gespoten in bedrijfskleuren en ook beletterd. Ook Huub groeide mee. “Ik ben uiteindelijk ook schade gaan taxeren. Daar ben ik zoetjes aan ingegroeid.”

Op 1 maart was Huub 50 jaar in dienst. Een enorm lange tijd waarin hij de ontwikkeling van het bedrijf van nabij meemaakte. Ries gaf het roer over aan zoon Bob die er nu de scepter zwaait. Huub is inmiddels 71 jaar en kon jaren geleden al met pensioen. Nog steeds is hij echter bijna dagelijks te vinden op zijn werkplek en nog immer is er plezier in wat hij doet. “Het is elke keer mooi om te zien hoe iets binnenkomt en als nieuw weer weg gaat.” Aan stoppen moet Huub dan ook niet denken. Resoluut stelt hij: “Ik stop pas als ik er een hekel aan krijg, het bedrijf wil dat ik stop of ik het echt niet meer kan”, om hardop te bedenken: “Ik hoop dan ook nog lang gezond te blijven. Bankhangen kan ik altijd nog.”

Tekst en foto: Wendy van Lijssel