Afbeelding

VVD Bernheze: Zon, wind of…

Gemeentenieuws

Er ligt bij de gemeenteraad een beleidsnota ter goedkeuring over zonne-energie. Een niet op zichzelf staand onderwerp in onze steeds maar meer energieverbruikende wereld. Met alleen zonne- of windenergie gaan we onze klimaatdoelstellingen niet bereiken. Maar er wordt wel aan onze raad gevraagd om een beleid voor zonne-energie vast te stellen. Een dilemma als u het ons vraagt.

Waar wij als VVD-Bernheze tegen aanlopen is bijvoorbeeld de vraag of de inzet van toch al schaarse gronden voor grootschalige zonneparken wel wenselijk is. Is het niet veel beter om eerst de daken in onze gemeente te voorzien van zonnepanelen; zowel op bedrijfspanden als op particuliere daken. En wanneer we toch op gronden zonneparken gaan realiseren, welke afmetingen zijn dan wenselijk, hoeveel parken willen wij vergunnen en ga zo maar verder. Ook hebben we in onze gemeente een aantal stoppende boerenbedrijven. Misschien liggen daar kansen.

In de gemeenten om ons heen wordt veelvuldig gesproken over windmolenparken. Het is gebleken dat dit vaak heftig verzet van omwonenden tot gevolg heeft. Moeten wij dit allemaal willen in onze gemeente?

Als VVD-Bernheze zijn wij van mening dat er snel werk gemaakt moet worden van het halen van vastgestelde klimaatdoelstellingen. Onze vraag is wel of dit op gemeentelijk niveau moet gebeuren. Landelijk gaan er steeds meer stemmen op om naar andere vormen van energieopwekking te kijken, met name kernenergie. Is daar niet veel meer te halen dan overal maar zonne- en windmolenparken te ontwikkelen?

Wij gaan hier graag met u over in gesprek via info@vvdbernheze.nl

Alexander Bongers, commissie Ruimtelijke Zaken VVD Bernheze