Afbeelding

Gemeentelijke gronden

Gemeentenieuws

Het is geen mysterie dat grond schaars is en steeds schaarser zal gaan worden. Wereldwijd wordt wel 70 procent benut voor dierlijke productie! Over impact gesproken!

Agrarische bedrijven moeten naar kringlooplandbouw toe. Hier is nog meer grond voor nodig. Er moet meer gewasrotatie plaatsvinden, minder verstoring en uitputting van de grond en reststromen ter plaatste laten. En mochten er in de toekomst toch nog dieren gegeten worden, dan moet hun voer zo min mogelijk geïmporteerd worden en krijgen zij meer ruimte. Er zal mèt de natuur gewerkt worden.

Onze gemeente heeft, zoals wij al aankaartten, gewasbeschermingsproducten. Een mooi woord voor vies gif, zoals glyfosaat (al verboden op veel pachtgronden). Wat zou het mooi zijn als daar al het gif en dierlijke uitwerpselen verboden werden. Dan moet er anders verbouwd worden. Met de natuur werken en niet tegen de stroom in alles uitroeien wat we er niet willen hebben. Ook mooi zou zijn als we verpachten aan hen die nieuwe groene initiatieven ontplooien en niet per sé monotone hectares vol schaalvergrotend veevoer of hectares zonnecollectoren plaatsen.

Hoeveel grond zou er in Bernheze gebruikt worden voor mensen- en hoeveel voor diereneten? Weet u het?

Esther van Voorden, burgerlid commissie Ruimtelijke Zaken Progressief Bernheze

Reageren? reactie@progressiefbernheze.nl