Afbeelding

VVD Bernheze: Zijn we wel zo zelfstandig?

Gemeentenieuws

Onze gemeente zit in veel samenwerkingsverbanden en werkt dus met veel verschillende partners samen. Voor industrieterrein Heesch West zijn dit bijvoorbeeld de gemeentes ‘s-Hertogenbosch en Oss. Voor natuurgebied de Maashorst ook weer Oss en daarnaast de (nu nog) aparte gemeentes Uden en Landerd.

In het sociale domein hebben we het regelen van uitkeringen uitbesteed aan de gemeente Meierijstad en in regionaal verband zijn we verbonden aan de GGD Hart voor Brabant, de veiligheidsregio Brabant Noord en de Omgevingsdienst Brabant Noord. Ook diverse ketenpartners en woningbouwstichtingen van regionale grootte zitten in Bernheze aan tafel. Het is ook niet allemaal onze eigen keuze. De Rijksoverheid legt steeds meer taken bij de gemeentes neer. En als gemeente Bernheze zijn we veel te klein om al deze taken zelf uit te voeren.

Een goede samenwerking is natuurlijk fijn, twee weten meer dan één, taken kunnen verdeeld worden en niet overal hoeft alle kennis aanwezig te zijn. Maar voor een gemeente die zo graag zelfstandig wil blijven, geven we toch wel erg veel uit handen. Hierdoor ontstaat het risico dat we het overzicht kwijtraken en te zeer afhankelijk worden van al die partners en externe partijen. En, hoewel we veel werk door anderen laten doen, blijft er ook voor de eigen ambtenaren nog voldoende werk over. Zoveel zelfs dat het college 1,7 miljoen wil uitgeven om het personeelsbestand op orde te brengen.

De VVD-Bernheze gaat hier niet op voorhand mee akkoord en zal de voorstellen kritisch bestuderen. Het gaat immers om gemeenschapsgeld.

Reageren: info@vvdbernheze.nl
Mark van de Ven, raadslid VVD Bernheze