Afbeelding
Foto: Alex Pansier

Winterweer geen probleem grote grazers De Maashorst

Natuur & Dieren

MAASHORST - De winter is in ons land en hoe! Ook in De Maashorst slaat hij flink toe met een stevig pak sneeuw en strenge vorst in de nacht. Natuurlijk stel je dan al snel vragen als: ‘Hebben de dieren het nu niet veel te koud?’ ‘Is er wel genoeg te eten en te drinken?’ Dat is echter geen probleem! De wisenten, taurossen en Exmoorpony’s die in De Maashorst grazen weten zich goed aan te passen aan de winterse omstandigheden.

De wisenten, runderen en paarden op De Maashorst zijn aangepast aan een leven buiten, in de vrije natuur. Ze leiden een heel ander leven dan koeien of paarden op een boerderij of manege. In de herfst maken de grote grazers een dikke wintervacht aan, die ze pas later in het voorjaar inwisselen voor een dunne zomervacht. In natuurgebieden grazen ook veel minder dieren dan in een boerenweiland. Aan het eind van de herfst staat er nog flink wat gras en ruigte. Prachtig als beschutting en voedsel voor insecten, muizen en vogels. De grazers kennen de gebieden waar ze leven door en door. Ze weten precies waar ze moeten zijn voor voedsel, vocht en beschutting. Zeker nu met die harde, koude wind is dat van levensbelang.

Voldoende vocht
Ze weten prima de overdag zonbeschenen en windluwe plekken te vinden en ook dat ze niet het ijs op moeten gaan. De jonge dieren leren van de oudere, meer ervaren dieren. Zo leren ze ook zelf wakken te hakken aan de oevers van bevroren vennetjes. Uit voorzorg maakt de beheerder in elk graasgebied wat wakken in het ijs, maar vaak is dat niet nodig en hebben de dieren zo hun eigen plekje om aan drinkwater te komen. Bovendien krijgen ze nu voldoende vocht binnen tijdens het grazen in de vorm van kleine beetjes sneeuw of bevroren rijp.

Winter is goed voor gezondheid grazers
De grazers hebben de winter nodig om in conditie te blijven! In de zomer is er een overvloed aan voedsel. Ze eten dan de hele dag door vers, eiwitrijk groen. Op die manier bouwen de dieren een flinke vetreserve op voor mindere tijden zoals nu. In de winter verbranden de dieren hun vetreserve. Ze vallen dan af, zoals dat al miljoenen jaren gaat in de natuur. En anders dan in de zomer eten de dieren ’s winters meer vezelrijk voedsel. Broodnodig voor hun spijsvertering.

Warme vacht
De wisenten, taurossen en Exmoorpony’s zijn gewend aan winterse omstandigheden. Een vetlaag, een dikke huid en een warme vacht zorgen er voor dat de kou geen vat op hen heeft. ‘Warm’ winterweer is eerder lastig voor ze, dan winterse kou. Laat de grazers ook in de winter rustig hun eigen gang gaan, op gepaste afstand, aai en voer ze niet. En verder houden de kuddebeheerders de condities van de dieren goed in de gaten. Voorlopig genieten de grazers van het mooie winterweer.

Afbeelding
Afbeelding
Wisenten in wintersweer 2021