Afbeelding

SP: De energietransitie is voor iedereen

Gemeentenieuws

Bij de afgelopen Raadsvergadering (28 januari) is de Duurzame Energie Agenda vlot en eensgezind aangenomen. Raads- en commissieleden zijn bovendien volop bezig met bijeenkomsten rondom de Regionale Energie Strategie (RES). Duurzame energie is van vitaal belang voor de toekomst van onze planeet.

Duurzame energie
Maar de energietransitie is voor de SP ook een dilemma. Ongelijkheid tussen mensen en onrechtvaardigheid mag niet verder vergroot worden, en dat risico zit er wel in. Betrokkenheid van inwoners is een belangrijk thema in de RES. Maar het blijkt veel gemakkelijker om daarover mooie dingen te zeggen, dan om burgers echt te betrekken. Het lijkt onvermijdelijk dat het landschap gaat veranderen door de energietransitie. De vraag is dan echter steeds: in wiens achtertuin?

Het is wat dat betreft mooi dat er in Bernheze een energie-coöperatie is (BECO) van burgers die zelf duurzame energie opwekken en leveren. Het zelf opwekken van energie is iets waar flink in geïnvesteerd moet worden en dat is niet voor iedereen weggelegd. Behalve duurzaam opwekken is ook het besparen van energie belangrijk. Wat bespaard wordt, hoeft niet meer opgewekt te worden. Maar het goed isoleren van huizen en het aanschaffen van energiezuinige apparaten kost best veel geld.

Voor de SP is het duidelijk dat iedereen te maken krijgt met de energietransitie. Daarom moet ook iedereen op een eerlijke manier kunnen meedoen. Daar zal de SP zich steeds voor blijven inzetten.

Reageren? www.bernheze.sp.nl/contact

Bianca van Beugen, Ruimtelijke Zaken SP