Afbeelding
Foto: Jan_Gabriels

Gesprek met Peer Verkuijlen – voorzitter BECO

Algemeen

De Bernheze Energie Coöperatie BECO is al ruim 8 jaar actief in Bernheze. Samen wordt gewerkt aan eigen lokale, betaalbare en duurzame energie voor heel Bernheze. De coöperatie is er voor particulieren, bedrijven en instellingen. De leden hebben het voor het zeggen, er is geen winstoogmerk. Nu we weer aan en nieuw jaar zijn begonnen een goede gelegenheid om aan voorzitter Peer Verkuijlen te vragen hoe het er nu voor staat met BECO.

Waar ben je trots op?
Vooral dat we steeds groeien. Dat gaat gestaag door. Inwoners die lid worden en ook klant willen zijn bij BECO. Voor velen gaat het dan niet zozeer om de goedkoopste stroom maar een bewuste keuze om duurzaam opgewekte energie te willen hebben van een betrouwbare leverancier. Daarnaast ben ik trots op de vele vrijwilligers die actief zijn binnen de coöperatie zoals de klantenservice, de Becolateurs die advies en voorlichting geven over energiebesparing of het aanschaffen van zonnepanelen. Ook hebben we projecten met zon op andermans dak, op een koeienstal en bij een ander bedrijf. Heel mooi dat zoiets lukt.

Wat doe je eigenlijk zelf?
Terechte vraag. Ik kan wel van alles vinden maar ik wil zelf natuurlijk ook meedoen. Met mijn vrouw Dini natuurlijk en daar zijn we het samen ook goed over eens. Op ons huis liggen zonnepanelen voor elektriciteit en ook een zonnecollector voor warm water. We hebben extra geïnvesteerd in isolatie en er ligt een watertank onder de grond waar we regenwater van het dak in opvangen voor de toiletten en de wasmachine. Vanzelf hebben we ook ledverlichting en koken we ondertussen niet meer op gas.

Hoe verder met BECO?
Wat we doen blijven we doen. We werken samen met de gemeente om Bernheze in 2030 energieneutraal te laten zijn. Daar moet nog veel voor gebeuren. Andere energiebronnen en van het gas af. En daar wil BECO bij blijven ondersteunen, met raad en daad, ook in 2021.