Afbeelding

SP: Netjes huisvesten tijdelijke arbeidskrachten

Gemeente Bernheze

Binnen de gemeente Bernheze is sprake van de huisvesting van 1.258 internationale werknemers. Deze werknemers leveren een belangrijke bijdrage aan de lokale economie. De SP vindt het belangrijk dat deze werknemers netjes gehuisvest worden. Sinds 2017 beschikt Bernheze over een beleid voor de huisvesting van internationale werknemers. Maar dat was voor aantallen tot en met 8 personen in bestaande woningen. Nu wordt een ruimer huisvestingsbeleid voor internationale werknemers vorm gegeven. Van belang worden nu registratie, veiligheid, integratie en leefbaarheid.

Tijdelijke arbeidskrachten
Arbeiders uit landen als Polen en Roemenië komen naar Nederland om te werken. Zij doen het laagbetaalde, vaak vieze, werk dat Nederlanders niet meer willen doen. Het gaat vooral om seizoensarbeid. De tijdelijke arbeider is vaak tussen de 3 en 6 maanden in Nederland. Huisvesting voor deze mensen was altijd een probleem. Regelmatig bleken ze met vieren in aftandse caravans te wonen op een erf. De SP heeft altijd gepleit voor beëindigen van deze situaties. Arbeiders horen netjes gehuisvest te worden in tijdelijk onderkomens. Er zijn normen opgesteld, de zogenaamde SNF normen, om tijdelijke arbeidskrachten te huisvesten. Die normen blijft Bernheze hanteren. Verder is naast huisvesting ook de sociale kant belangrijk. Als deze mensen de Nederlandse taal willen leren, moeten zij die kans krijgen. Verder deelname aan het sociale leven. Meer betrokken raken bij de samenleving. Iets wat de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) al in 2019 aanbevolen had. Wie goed doet, goed ontmoet. De SP is blij met het Bernhezer beleid dat 10 december is vastgesteld.

Cor van Erp, raadslid SP Bernheze

Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 1 uur geleden Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur 1 uur geleden 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 3 uur geleden Koningsdag in Nistelrode
Afbeelding
Kunst & Cultuur 4 uur geleden Ontplooi je talenten in het Talentcentrum
Afbeelding
Natuur & Dieren 5 uur geleden St. Buurtvoedselbos Bernheze
Afbeelding
Natuur & Dieren 5 uur geleden Stichting Buurtvoedselbos Bernheze