Oud-burgemeester Heijmans onthult duistere kant van politiek
Oud-burgemeester Heijmans onthult duistere kant van politiek

Oud-burgemeester Heijmans onthult duistere kant van politiek

Algemeen

BERNHEZE/WEERT – Jos Heijmans begon in 1989 zijn carrière in de gemeentelijke politiek. Van 2003 tot 2011 was hij burgemeester van Bernheze. Daarna werd hij burgemeester van Weert, waar hij in 2015 de volledige bestuurlijke verantwoordelijkheid had voor het AZC. En dat heeft hij geweten. Jos moest gedwongen zijn ontslag nemen, toen de politiek zich van haar meest duistere kant liet zien. Daarover heeft hij een boek geschreven: 'Hardt'. 

Voor het nageslacht
Het idee om een boek te schrijven ontstond in 2018. Jos begon met het verzamelen van gegevens en het structureren van zijn verhaal. “De periode 2015 tot 2020 heeft zoveel teweeggebracht. Zowel goede als slechte zaken. Die ervaringen moeten bewaard blijven voor het nageslacht”, legt de oud-burgemeester uit. In die periode staat in de Weertse politiek vooral het AZC centraal. In vijf jaar tijd zijn daar duizenden vluchtelingen opgevangen. “Heel anders dan in andere steden is dat in Weert op een hele mooie, bijzondere manier gebeurd. De bevolking ging er heel goed mee om, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Steenbergen, waar mensen in paniek raakten.” 

Hard, hart, hardt
Helaas liet de politiek zich in deze context van een heel andere kant zien. Jos belicht daarover in zijn boek heel specifiek de periode van januari tot oktober van 2020. Vandaar ook de titel van het boek: “Het heeft een drievoudige betekenis, die eigenlijk het hele boek in één woord samenvat. De aanpak van vluchtelingen kent twee kanten. Enerzijds moet je ‘hart’ hebben voor de echte vluchtelingen, die huis en haard verlaten hebben uit nood en zijn uitgemolken door mensenhandelaren. Anderzijds moet je ‘hard’ zijn voor economische vluchtelingen en voor vluchtelingen die strafbare feiten plegen.” 

Feiten
Die analogie trekt hij nog verder door: “De hoeveelheid Nederlanders dat ‘hart’ heeft voor vluchtelingen neemt af, omdat we onvoldoende in staat zijn om ‘hard’ op te treden, daar waar nodig.” Tegelijkertijd is ‘hardt’ natuurlijk een fout woord. Jos: “Dat foute slaat op wat zich dit jaar heeft afgespeeld, en hoe ik gedwongen ben om ontslag te nemen.” Ook de rol van de regionale krant blijft niet ongemoeid. Jos: “Ik probeer in mijn boek niet met modder te gooien, maar de feiten op te tekenen. De conclusie laat ik over aan de lezers.”

Niet voor niets
Het doorklinkt in alles dat het een emotionele kwestie is. “Het is verdrietig dat je door de donkere politieke kant gedwongen wordt om afscheid te nemen, maar juist vanwege het feit dat we zulke mooie resultaten hebben behaald, merk je toch dat je niet voor niets burgemeester bent geweest.” Dat blijkt ook wel uit de vele reacties die hij inmiddels al op zijn afscheid en zijn boek heeft gehad. “Honderden reacties zijn mij toegestroomd, van heinde en verre. Zeker ook uit Bernheze. Ik heb daar acht jaar lang met plezier burgemeester mogen zijn. Mijn kinderen zijn in die gemeente volwassen geworden. Nog steeds denk ik met veel genoegen terug aan die periode”, glimlacht Jos. Om te besluiten: “Daar ben ik de Bernhezenaren dankbaar voor.”

Jos Heijmans in De Waan
Donderdag 26 november is Jos Heijmans ook te zien in de talkshow van Bernheze 'De Waan'. De uitzending is live te volgen via de Facebookpagina van de Bernhezer Kunstkring en via www.debkk.nl

Lezersactie
Jos Heijmans geeft een boek weg aan één van onze lezers. Wil jij kans maken op dit boek? Stuur dan een mail voor 30 november 12.00 uur naar info@demooibernhezekrant.nl en wie weet win jij dit boek.

 

Oud-burgemeester Heijmans onthult duistere kant van politiek