Column Beco: Benieuwd naar de warmtescan!
Column Beco: Benieuwd naar de warmtescan!

Column Beco: Benieuwd naar de warmtescan!

Bernheze

BERNHEZE - Voor Suzan (61) en Toon (66) van Vugt uit Heeswijk Dinther is het zonneklaar. “We moeten doen wat we kunnen om deze wereld leefbaar te houden. Dat zijn we verplicht aan onze kinderen en kleinkinderen”, zegt Suzan. Suzan werkt als verzorgende bij Laverhof.

Ongeveer 40 jaar wonen we al in dit huis; wij zijn de eerste bewoners. We stelden onszelf de vraag: 'Wat kunnen we doen om ons huis te verduurzamen? Wordt dat niet al te kostbaar? Is dat de investering wel waard? Toen begon onze zoektocht.

Informatie verzamelen
Waardevolle informatie vonden we op de website van Brabant woont slim (www.brabantwoontslim.nl) en bij de vereniging 'Eigen Huis', waar we lid van zijn. Ook legden we ons oor te luister bij de bijeenkomsten van BECO en bij de Energieweverij. Zodoende kregen we meer inzicht in de mogelijkheden.

Onze maatregelen
We hebben eerst de spouwmuurisolatie van ons huis laten checken. Volgens de experts was deze nog pico bello in orde, daar was geen winst meer te behalen. Een logische volgende stap was het zelf opwekken van duurzame energie. Net op dat moment kwam de werkgever van Toon met de mogelijkheid om collectief zonnepanelen aan te schaffen. Toon werkte destijds bij Enexis. We hebben veel plezier van onze zonnepanelen. Het geeft een goed gevoel dat we zonne-energie gebruiken. Bovendien verbruiken we minder elektriciteit en dat scheelt toch in de kosten.

BECO
Stroom en gas nemen we af van BECO. “Een coöperatie met leden trekt mij meer dan een groot energiebedrijf met voornamelijk winstbejag”, zegt Toon. We hebben trouwens ook de voucher van de gemeente verzilverd: vensterisolatiefolie en een warmtescan. Suzan: “Ik ben benieuwd wat de warmtescan laat zien. Dan kunnen we weer de volgende stap zetten in de verduurzaming”. Waarschijnlijk is de beglazing op de eerste verdieping aan de beurt. “Ik ga me maar vast verdiepen in de subsidiemogelijkheden.” 

Foto: Suzan van Vugt uit Heeswijk Dinther 'Voor een leefbare wereld'