SP: De toeslagenaffaire in Bernheze
SP: De toeslagenaffaire in Bernheze

SP: De toeslagenaffaire in Bernheze

Gemeente Bernheze

De tweede Kamer heeft een onderzoek gedaan naar de toeslagenaffaire. Vooral SP Tweede Kamerlid Renske Leijten beet zich vast in de toestanden. Honderden ouders waren de dupe van deze situatie. Mensen moesten plots enorme bedragen aan kinderopvangtoeslag terugbetalen. Er werd zonder pardon met incassobureaus te werk gegaan. Mensen raakten soms baan, huis en partner kwijt als gevolg van deze affaire. De SP Bernheze was benieuwd naar de gevolgen in Bernheze en stelde vragen aan burgemeester en wethouders. 

Vragen van de SP.
Vraag 1. Zijn er inwoners die te maken hebben met de belastingtoeslagen affaire?
Antwoord 1: Op dit moment zijn er 3 gezinnen uit Bernheze bekend. Mogelijk worden dit er meer. Er is nog geen concrete info. In een individuele casus hebben we te maken met privacy. Naast compensatie voor de foutieve terugvordering, kunnen ouders aanvullende hulp krijgen bij de gemeente. Zodra gedupeerde ouders zich melden, krijgen ze hulp als de problematiek aan toeslagen is toe te schrijven. De belastingdienst-toeslagen vergoedt alle kosten voor de hulpactiviteiten aan gedupeerde ouders.

Vraag 2. Indien van toepassing in Bernheze, de volgende opmerking en aansluitende vraag: De belastingdienst wil een kerstbonus van € 750,- uitkeren aan degene die te maken hebben gehad met de kindertoeslag affaire. Een aantal gezinnen die deze bonus ontvangen hebben te maken met een bijstandsuitkering. Hoe staan wij er als gemeente Bernheze in?
Antwoord 2: In de meeste gevallen gaat het om werkende ouders. Er zijn nog geen gevallen bekend dat er om bijstandsgerechtigde, gedupeerde ouders gaat. Wanneer dit het geval is, gaat Bernheze hier coulant mee om. 

Jan Prinsen
SP Maatschappelijke Zaken