Uitstroom
Uitstroom

Uitstroom

Gemeente Bernheze

Bij de Gemeente Bernheze staan op dit moment twee vacatures op de website. Dat is niet veel voor een organisatie met 170 medewerkers. Maar als je iets nauwkeuriger kijkt naar de cijfers die de gemeente presenteert, wordt het beeld al met al toch wat zorgelijker. Het verloop onder het personeel is erg hoog. 

Jaarlijks verlaat ruim 10% van de medewerkers de organisatie. Een deel daarvan vertrekt naar een grotere gemeente, waar de salarissen hoger liggen. Dat zullen niet de slechtste medewerkers zijn. De gemeente meldt dat er ook mensen van grotere gemeentes naar Bernheze komen en geeft aan dat het belangrijkste motief de prettige werkomgeving is en de platte organisatie. 

Maar de platte organisatie betekent voor veel medewerkers dat ze met allerlei verschillende taken tegelijk bezig zijn en zich niet kunnen specialiseren op een bepaald terrein. Dat lost de gemeente op door specialisten in te huren. Maar liefst 30% van het personeelsbestand wordt extern ingehuurd. Dat is niet alleen beduidend duurder dan eigen personeel, maar het draagt ook niet bij aan de teamvorming en de opbouw van expertise binnen de eigen gelederen. 

Dat de inleen van specialisten daarnaast geen garantie is voor het voorkomen van soms grote fouten, bleek laatst door het van rechtswege moeten verlenen van een zevental vergunningen. De ingehuurde specialist had niet goed opgelet. 

De VVD-Bernheze pleit er voor dat Bernheze snel ook een grote gemeente wordt. Dat kan alleen via gemeentelijke herindeling, waarbij onze gemeente; als geheel of gesplitst, samengaat met een of meer van onze buurgemeentes. 

Reageren: info@vvdbernheze.nl 

Paul Kremers, commissie Bestuur & Strategie