Albert Dominicus
Albert Dominicus Foto: Wendy van Lijssel

De bijzondere verzameling van Albert Dominicus

Human Interest

VORSTENBOSCH - Het christelijk geloof loopt als een rode draad door het leven van de inmiddels 82-jarige Albert Dominicus. Niet alleen als trouwe kerkbezoeker en koster want Albert is tevens al decennialang een verzamelaar van alles wat ermee te maken heeft. Hoewel zijn huis inmiddels bijna volledig ingericht is als een christelijk museum is hij nog elke keer blij met alles wat hij krijgt. 

Wie bij Albert op visite gaat, kan het niet ontgaan dat de heer des huizes een voorliefde voor christelijke spulletjes heeft.
Deze hangen en staan in elke ruimte. Niet alleen nog in redelijk bescheiden aantallen beneden, maar ook in compleet en keurig ingerichte ruimtes boven. Sterker nog; zelfs op de trap naar boven is er elke zoveel treden begeleiding van een christelijk beeld. Albert verzamelt al decennialang kerkelijke spulletjes uit vervlogen tijden die mensen ‘vroeger’ thuis hadden. Van kruisbeelden, devotieprentjes, rozenkransen tot scapuliertjes en al het andere denkbare. Zijn verzamelwoede begon met laatstgenoemde.

Een scapulier is een minimedaillon met op de voorzijde het Heilig Hart en op de achterzijde Onze Lieve Vrouw. In vroegere tijden kreeg je deze bij speciale gelegenheden zoals bijvoorbeeld bij een doop of communie. Je kon ze ook zelf kopen bij de kerk waarna ze, ‘gewijd’ door de pastoor, op je kleding gespeld werden. Er was niet één scapulier, maar de afbeeldingen waren er in allerlei varianten. Je droeg het niet dagelijks en omdat je er bij diverse gelegenheden kreeg, had je er vaak meerdere. Zo ook Albert. “Ik had een oude koffiepot vol met scapuliertjes. Op enig moment ben ik die eruit gaan halen en goed gaan bekijken. Ik vond ze erg mooi”, blikt hij terug. Albert kreeg er veel van zijn ouders. “Zij gingen vroeger op bedevaart naar onder andere Kevelaer en Wittem. Bij thuiskomst kregen we dan een ‘daar gezegende’ scapulier van ons moeder of ons vader. Daarom had ik er al zoveel”, meldt hij. 

Albert werd christelijk opgevoed en was vele jaren actief in de plaatselijke kerk. Hij zat er in het kerkbestuur, verrichte er hand- en spandiensten, fungeerde jaren als de rechterhand van de koster en uiteindelijk werd hij het zelf. Eerst als zodanig vele jaren in Vorstenbosch en inmiddels ook al weer lang bij De Laverhof in Heeswijk-Dinther Zijn onbaatzuchtige werk werd in 2009 beloond met een pauselijke onderscheiding. Het geloof loopt als een rode draad door zijn leven. Dat deed het al toen hij voorzichtig begon met het verzamelen van scapuliertjes. Daar bleef het echter niet bij. “Vervolgens ging ik er kruisbeelden bij verzamelen en zoetjes aan kreeg ik er ook andere dingen bij zoals Mariabeeldjes, rozenkransen en devotieplaatjes. Van allerlei kanten ben ik blij gemaakt met spulletjes. Ik heb weinig tot niets gekocht, maar echt bijna alles gekregen. Daar dank ik iedereen hartelijk voor”, vertelt hij rustig. 

Albert heeft lades vol devotieplaatjes. Deze kreeg je in vroegere tijden bij speciale gebeurtennissen of als je bijvoorbeeld enkele maanden ‘extra’ naar de kerk was geweest. Uiteraard zijn ook deze voorzien van christelijke afbeeldingen. Ze zijn allemaal genummerd en uitgegeven in series. “Nadat afgelopen jaar alles op slot ging en ik de deur bijna niet meer uitkwam heb ik veel plezier beleefd aan deze collectie. Ik ben nog steeds doende om alles te rangschikken en op volgorde te krijgen”, zegt Albert. Hoewel daarmee duidelijk wordt welke plaatjes ontbreken uit een serie, is het compleet maken ervan geen streven en is het Albert daar beslist niet om te doen. “Ik ben nog steeds blij met élk plaatje. Zelfs al heb ik die al”, stelt hij. 

Hoewel hij intussen een zeer respectabele collectie heeft, verzamelt Albert, met uitzondering van grote beelden, nog steeds. “Het meest blij word ik van (Maria)beeldjes”, vertelt hij om toe te voegen: “Maar eigenlijk is alles me even lief. Ik behandel alles met respect en bewaar het goed.” Dan resoluut: “Ik handel en verkoop nooit iets.” Wie nog iets heeft staan en Albert daar blij mee wil maken kan hem bellen via 06-16789158.