BS De Kiem
BS De Kiem Foto:

Basisschool De Kiem brengt leerlingen in beweging

Algemeen

HEESCH - Elk kind is anders en leert ook op een andere manier. De een kan prima een tijd stilzitten, de ander vindt het juist fijn om te kunnen bewegen of zelfs staand te leren. Daarom heeft de school een bijzondere investering gedaan. Door wobbelkrukken, bureaufietsen en ander beweegmeubilair in het klaslokaal, kunnen kinderen als ze dat prettig vinden, staand, wiebelend of fietsend hun werkjes maken. Bewegend leren en dus fysiek bewegen tijdens de les wordt hiermee echt een feit. En dat levert positieve resultaten op.

Bewegen is goed voor leren
Al langere tijd zet De Kiem in op meer bewegen, juist tijdens het leren. Want kinderen leren anders als ze in beweging zijn. Bewegen heeft een positieve invloed op de concentratie, de motivatie en het sociale contact. Daarom worden taal- en rekenlessen bijvoorbeeld ook op het speelplein gegeven. Maar ook in de klas is bewegen belangrijk. “Kinderen hebben een natuurlijke beweegbehoefte die ze niet kwijt kunnen als ze op lang op een stoel moeten zitten. Vooral kinderen die van nature wat beweeglijk zijn, worden door de leerkracht vaker gecorrigeerd. Hier wilden we iets aan doen. Ook wilden we kinderen die graag staand werken die mogelijkheid bieden”, zegt Rianne Derks, directeur van De Kiem.

Verrassende resultaten
De school heeft daarom de afgelopen tijd verschillende beweegmeubels in de klas laten testen door de kinderen. Van sta-zit-tafels die je in hoogte kunt verstellen, tot bureaufietsen, balansborden en wobbelkrukken. “Onze kinderen zijn dolenthousiast. Ze geven zelf aan dat ze zich beter kunnen concentreren. Hierdoor nemen ze de lesstof beter tot zich. Natuurlijk was het voor de leerkrachten wel even spannend. Het is op onze school heel rustig. Daar zijn we trots op en dat willen we zeker zo houden. Uit de testperiode moest blijken of ons initiatief niet tot meer onrust zou zorgen. Maar dat is absoluut niet het geval. We zien alleen maar mooie resultaten. Niet alleen kunnen kinderen zich nog beter concentreren, leren wordt zo ook leuker”, licht Rianne toe.

Blijvend in beweging
Binnenkort zijn alle groepen op De Kiem zo ingericht dat kinderen, als ze dat fijn vinden, hun werk bewegend kunnen maken. Dit kan zowe in de klas als in de hal want ook daar wordt een bewegend-leren-plek ingericht. Zo is en blijft leren een plezier op De Kiem en krijgen beweegmomenten een nog structurelere plek in het onderwijs.

Meer weten? Kijk op www.bsdekiem.nl.

Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 7 uur geleden Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur 8 uur geleden 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 10 uur geleden Koningsdag in Nistelrode
Afbeelding
Kunst & Cultuur 11 uur geleden Ontplooi je talenten in het Talentcentrum
Afbeelding
Natuur & Dieren 11 uur geleden St. Buurtvoedselbos Bernheze
Afbeelding
Natuur & Dieren 11 uur geleden Stichting Buurtvoedselbos Bernheze