Bevolkingsonderzoek Borstkanker
Bevolkingsonderzoek Borstkanker Foto: Studio Oostrum

Herstart bevolkingsonderzoek borstkanker in Heeswijk-Dinther

Welzijn & Maatschappij

HEESWIJK-DINTHER – Vanaf eind januari staat het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Heeswijk-Dinther. Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen opstarten binnen de COVID-richtlijnen.

Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn
Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2021 de vrouwen geboren in de jaren 1946 tot en met 1971. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Mammografie
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen.

Coronavirus
Vanwege het coronavirus is het bevolkingsonderzoek op 16 maart stilgelegd. Het bevolkingsonderzoek wordt nu weer gefaseerd opgestart. Dit gebeurt binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd. Cliënten die aan de beurt zijn ontvangen vanzelf een uitnodiging.

Heeswijk-Dinther
Vrouwen uit Heeswijk-Dinther die woonachtig zijn in het postcodegebied 5471 tot en met 5473 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is van eind januari tot en met eind februari te vinden op het parkeerterrein van sportpark Balledonk, Droevendaal 6. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Heeswijk-Dinther 84,8 procent. Dit betekent dat er 1.286 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 27 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer informatie
Onze informatielijn is op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar via 088-0001330 of kijk op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.

Afbeelding
Ondernemend Bernheze 9 minuten geleden Moments & More Nistelrode start met bezorgen!
Met poppetjes en andere hulpmiddelen worden situaties duidelijker en concreter gemaakt
Ondernemend Bernheze 2 uur geleden Kracht uit jezelf, alles begint bij jou
Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 22 uur geleden Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur 23 uur geleden 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 19 apr, 08:30 Ontplooi je talenten in het Talentcentrum
Afbeelding
Natuur & Dieren 19 apr, 08:04 St. Buurtvoedselbos Bernheze