Column Erina: Eigendom
Column Erina: Eigendom

Column Erina: Eigendom

Kunst & Cultuur

Het was nog licht genoeg om een rondje te fietsen. Er was aangekondigd dat het herfst ging worden, diezelfde middag om 15.31 uur. Ik vind dat een beetje een rare tijd om aan de herfst te beginnen. Als de dag net zo lang is als de nacht, wordt het herfst. Hoe kan dat nou precies om 15.31 uur zijn?

Herfst is een akelig jaargetijde. Je moet steeds vroeger het licht aan op je fiets. Daardoor wordt fietsen naar je werk meer overleven in het donker, dan blij zijn omdat je buitenlucht opsnuift. Bovendien wordt het kouder en natter, ook niets om blij voor te worden. Al met al zie ik zo weinig licht tegen de tijd dat de kortste dag arriveert, dat ik zwaar depressief onder mijn dekbed ben verdwenen.

Nu bracht mijn extra rondje me bij een vriendin die altijd alles weet. In dit geval kende ze de buiten-beter-app. Die zet je op je telefoon, en als je buiten iets ziet wat niet in de haak is, maak je er een foto van in de app. Die herkent meteen waar je bent en stuurt een bericht naar de gemeente met wat er niet pluis is. Fantastische vinding! Zo kan je losliggende tegels verhelpen, knipperende straatlantaars melden, weggesleten haaientanden rapporteren en natuurlijk de precieze plaats aangeven van illegale dumpingen in het bos.

Op de terugweg kwam ik langs een kapotgetrapte fiets-stoplicht-melder. Ik hoefde niet lang na te denken. Met mijn kersverse app maakte ik een prachtige foto van alle naar buiten bungelende draden, en stuurde hem via de buiten-beter-app naar de gemeente Bernheze.

Binnen een uur kreeg mijn telefoon een melding. De app was aangekomen en nou kreeg ik antwoord. Trots op mijn actie dat ik een maatschappelijke misstand had verholpen, opende ik de app. Dit zou vast een bedankje zijn! Toch niet. De gemeente meldde: “Stoplichten zijn van de gemeente Oss.”