Waarom lokale energie vanaf nu steeds meer de norm wordt
Waarom lokale energie vanaf nu steeds meer de norm wordt

Waarom lokale energie vanaf nu steeds meer de norm wordt

Activiteit

BERNHEZE - De coronacrisis heeft onze generatie in een ongekende situatie gebracht. Maar het is ook juist deze situatie die ons anders gaat leren denken, ook over onze energievoorziening. De coronacrisis heeft onze afhankelijkheid blootgelegd en laat zien dat wanneer we een gezamenlijk doel hebben, we sneller kunnen schakelen.

Niet meer afhankelijk van de energiereuzen
Als de coronacrisis ons een ding heeft geleerd, is het dat we niet langer afhankelijk willen zijn van anderen. Wanneer productie in het buitenland stil komt te liggen of het politieke klimaat verandert, heeft dat een grote impact op de hele samenleving. Daarom willen burgers zelf kunnen beslissen over hun energievoorziening. Klanten van BECO | om bepalen het zelf: hoe er wordt opgewekt, waar er wordt opgewekt en wat er wordt gedaan met de opbrengsten.

De urgentie neemt toe
Dit jaar leert ons dat onze leefwereld zomaar ineens op zijn kop kan staan. Het tastbaar maken van klimaatverandering is een lastige opgave. Mensen voelen het niet en daarom wordt er ook nog niet naar gehandeld. Het is opmerkelijk dat we ons nu wel zorgen maken om onze oudere of zieke dierbaren en daar naar handelen, maar ons niet genoeg zorgen maken over de wereld waarin onze kinderen en kleinkinderen gaan opgroeien. Door de crisis gaat dit verschuiven, want we hebben de effecten op ons milieu nu zelf ervaren. Coöperatieve energie maakt het gemakkelijker om naar die nieuwe urgentie te handelen. Omdat de winst ten goede komt aan nieuwe duurzame projecten en het verlagen van de energietarieven, komt er steeds meer duurzame energie beschikbaar voor een lagere prijs. Coöperatieve energie neemt alle drempels weg, waardoor iedereen eenvoudig kan meedoen.