Heesche Pronkzitting in én over ‘t Tunneke
Heesche Pronkzitting in én over ‘t Tunneke Foto: Clémy van Gogh

Heesche Pronkzitting in én over ‘t Tunneke

Sport

Heesch - De kop is eraf! Dat waren de woorden die Bert van Hoek uitsprak nadat hij het hoofd van zijn personage, de pop Tieske Tès, afzette. Wat volgde was een hilarische klaagzang over een pak dat niet meer uit kon en alle ongemakken die daarbij komen kijken. Het was niet de eerste, maar wel een van de leukste acts van de 33e Heesche pronkzitting. Afgelopen weekend vonden de eerste twee van in totaal vijf voorstellingen plaats in ’t Tunneke, dat dit jaar zelf ook onderwerp van de voorstelling bleek. 

Zoals ieder jaar wisten de artiesten van De Rooie Tèsneuzik actuele, herkenbare en lokale onderwerpen weer op geheel eigen wijze ten tonele te brengen. Gastheer Bjorn Smits - kastelein van ’t Tunneke en zelf bestuurslid van De Rooie Tèsneuzik - werd dit jaar onbedoeld de meest besproken persoon van de voorstelling. De vriendelijke oproep die hij tijdens de kaartverkoop deed om het zelf meebrengen van etenswaren enigszins te beperken, werd in vrijwel elk optreden wel even aangehaald. 

Het eerste deel trapt af met een aflevering van Hétévé, een nieuwe lokale omroep die de actualiteiten uit binnen- en buitenland behandelt. Verder maken we kennis met een zwerver die de omgeving van het gemeentehuis goed in de gaten houdt, en zien we twee niet al te snuggere heerschappen op herhalingscursus EHBO gaan. Erg knap is de wijze waarop men erin is geslaagd om een zwaar onderwerp als de in Heesch veelbesproken asielzoekerskwestie, tot een luchtige, komische en onbevooroordeelde act te verwerken.

Tenslotte verdient de allerlaatste solo-act van Marja van den Berg een dik compliment. Als paaldanseres op haar retour laat zij zien dat ze zeker nog niet is afgeschreven en volgend jaar zonder meer gemist zal worden. 

Aan het begin van het tweede deel krijgt het publiek een kijkje in het damestoilet tijdens de pauze van de pronkzitting. De vijf dames – waaronder debutant Cynthia van Hooff – zetten vol overtuiging en zelfspot een geweldige act neer, waar iedere vrouwelijke toeschouwer zichzelf in zal herkennen.

Ook over het bezoek van een echtpaar aan de Oetsie-Foetsie-stam zal nog lang nagepraat worden. De mannen van deze stam vertonen namelijk een nogal opvallend lichamelijk kenmerk. Tezamen met een boekje ‘Oetsie-Foetsies voor beginners’ en wat huwelijkse perikelen zorgt dat voor een opeenstapeling van hilarische grappen en situaties.

Een stukje zang mag bij de pronkzitting natuurlijk niet ontbreken. Hiervoor wordt het publiek meegenomen naar de reünie van de klas van 1983. Maar hoewel de nummers voor iedereen herkenbaar zijn, blijkt de tekst dat allerminst…

De voorstelling wordt afgesloten door Kee Nau. Zoals de naam al doet vermoeden, steekt deze ‘dame’ haar mening niet onder stoelen of banken en dat weet het publiek zo laat op de avond wel te waarderen.

De Heesche pronkzitting biedt het publiek ook dit jaar weer een avondvullend programma vol amusement van eigen bodem.

De voorstellingen van vrijdag 20 en zaterdag 21 januari zijn inmiddels uitverkocht. Voor de voorstelling van donderdag 19 januari zijn bij Boekhandel Ceelen nog enkele kaarten verkrijgbaar. Meer informatie is terug te vinden op www.rooietesneuzik.nl.

 

Heesche Pronkzitting in én over ‘t Tunneke
Heesche Pronkzitting in én over ‘t Tunneke
Heesche Pronkzitting in én over ‘t Tunneke
Heesche Pronkzitting in én over ‘t Tunneke