De laatste fase in een vertrouwde omgeving
De laatste fase in een vertrouwde omgeving

De laatste fase in een vertrouwde omgeving

Algemeen

BERNHEZE - Steeds meer mensen willen in de laatste fase van hun leven graag thuis zijn. Voor de familie en naasten kan dat een zware opgave worden. Zorg gecombineerd met emotionele betrokkenheid vraagt veel van de mens. Een goede nachtrust is daarom belangrijk zodat men de volgende dag beter uitgerust is om deze taak weer op zich te nemen. Soms kan het ook uitkomst bieden als er overdag ondersteuning komt, om de mogelijkheid te geven tot rusten, een bezoek of een boodschap. Daarom is het goed te weten dat er betrokken en ervaren vrijwilligers zijn met precies het juiste gevoel voor de situatie. De direct betrokkenen kunnen dan ook vol vertrouwen het waken aan hen overlaten. 

Waaruit bestaat deze hulp?
De Stichting “Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg” (VPTZ) regio Uden-Veghel stelt zich ten doel om voornamelijk tijdens de nachtelijke uren ondersteuning, begeleiding en lichte aanvullende hulp te bieden aan terminale patiënten. Bij deze ondersteuning is het belangrijk dat de coördinator en de VPTZ-vrijwilliger zich aan de persoonlijke behoeften en levensstijl van de terminale cliënt en zijn mantelzorgers aanpast. De VPTZ-vrijwilligers zijn voor deze taken goed toegerust.

Drie coördinatoren scholen en begeleiden hen. Zij nemen de binnengekomen aanvragen in behandeling en organiseren de daadwerkelijke hulp in overleg met de cliënt, mantelzorgers en de VPTZ-vrijwilliger. 

Praktische ondersteuning:

  • Waken en oppassen
  • Helpen bij toiletgang
  • De terminale cliënt draaien en goed leggen
  • Helpen met eten en drinken
  • Mondverzorging
  • Ondersteuning geven bij braken
  • Klaargezette medicijnen toedienen
  • Observeren en signaleren
  • Goed kunnen luisteren en emotionele ondersteuning bieden 

Hulpaanvragen
Iedereen rond een ernstige zieke kan een aanvraag bij de VPTZ indienen. Zodra een aanvraag binnenkomt, neemt de coördinator contact op om een afspraak te maken voor een huisbezoek. Met deze persoon kan de manier waarop hulp wordt geboden, worden besproken. Het streven is zo snel mogelijk met de ondersteuning te kunnen beginnen. 

Werkgebied
St. Oedenrode, Heeswijk, Dinther, Vorstenbosch, Loosbroek, Boekel, Zeeland, Uden, Veghel, en de daarbij horende kerkdorpen. 

De VPTZ regio Uden-Veghel heeft samenwerkings­overeenkomsten met de reguliere thuiszorg organisaties en is aangesloten bij de landelijke vereniging VPTZ. 

Wensen of klachten?
Indien u wensen of klachten heeft kunt u altijd direct contact opnemen met de dienstdoende coördinator.
Telefoon: 06 12 11 46 06.
We gaan dan meteen bekijken wat we voor u kunnen doen. 

Vrijwillige bijdragen:
Aan deze diensten zijn geen kosten verbonden.
Om onze werkzaamheden te kunnen voortzetten, zijn vrijwillige bijdragen van harte welkom op:
RABO BANK:  NL 05 RABO 016.88.27.301
Ten name van: VPTZ  regio Uden/Veghel. 

Contact informatie: 
Stichting “Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg” regio Uden/Veghel en omstreken
Telefoon (tijdens kantooruren): 0413 820 305
Telefoon voor urgente zaken   : 06 12 11 46 06 

Kantooradres:
VPTZ Uden/Veghel
Rembrandtlaan 4
5462 CH  Veghel
info@svptz.nl
www.vptz-uden-veghel.nl