Wie hennep teelt…
Wie hennep teelt…

Wie hennep teelt…

Algemeen

BERNHEZE - Zal straf oogsten, want het telen van hennep is een misdrijf. Het lijkt een snelle manier van geld verdienen. Die ene financiële klapper maken of om uit de schulden te komen. Maar schijn bedriegt, want veel mensen komen als gevolg van hennepteelt juist (verder) in de problemen.

Het komt steeds vaker voor dat hennepkwekerijen in woningen, bedrijfspanden of stallen worden aangetroffen en dit is niet zonder risico. Denk aan brandgevaar door illegale stroomaansluiting en overbelasting van de bedrading, bezoek van personen uit het criminele circuit en kans op legionellabesmetting. Gemeente, politie, Openbaar Ministerie, woningcorporaties, Belastingdienst, uitkeringsinstanties en de beheerder van het elektriciteitsnet werken samen om hennepkwekerijen te ontdekken, te ontmantelen en de daders te vervolgen.  Hennepkwekers riskeren een boete of gevangenisstraf, sluiting of huisuitzetting, naheffing van de energierekening of navordering van de Belastingdienst.

Verhuur
Als u de ruimte verhuurt aan iemand en deze huurder teelt hennep, is de kans groot dat u ook verantwoordelijk wordt gesteld. Ook als u nergens van af wist. De kosten kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s. Het gaat om ontmantelingskosten, energiekosten, maar ook verlies aan huurinkomsten. De huurder is meestal onvindbaar zodat u als verhuurder voor alle kosten opdraait. En de vraag is of de verzekering uw schade dekt.

Ken uw huurder
Als u van plan bent uw woning, bedrijfspand of stal te verhuren is het belangrijk dat u schriftelijk afspraken maakt over de verhuur. Controleer uw huurder goed voordat u de huurovereenkomst aangaat. Een goede screening is belangrijk om de risico’s op misbruik van uw pand te voorkomen. Deze tips kunnen u daarbij helpen:

  • Vraag om het originele identiteitsbewijs en maak daarvan zelf een kopie;
  • Controleer het identiteitsbewijs op echtheid;
  • Controleer of degene die gescreend is, ook degene is die het contract tekent en de sleutel ophaalt;
  • Controleer de laatste drie loonstroken en de rekeningafschriften waar drie keer het salaris op is gestort;
  • Laat de huur vanaf dit rekeningnummer storten en accepteer geen contante betaling;
  • Vraag om een werkgeversverklaring en bel de werkgever ter controle;
  • Laat de huurder zelf het elektriciteitscontract afsluiten en vraag om een kopie daarvan;
  • Neem in het huurcontract op dat de huurder zich bij de gemeente inschrijft op het adres van de verhuurde woning. Vraag ter controle om een afschrift uit de Basisregistratie personen (voorheen GBA);
  • Kijk bij ondernemers of het bedrijf een website heeft en vraag een recent uittreksel van de kamer van Koophandel;
  • Neem in het huurcontract op dat u periodiek het pand wilt controleren. Laat daarom de verhuur van uw woning of bedrijfspand bij voorkeur regelen door een makelaar die aangesloten is bij de NVM.

Hoe herkent u een hennepkwekerij?
Een hennepkwekerij is te herkennen aan stankoverlast (penetrante hennepgeur zoals bij coffeeshops), mechanische geluidsoverlast, warmteafgifte door vloeren en muren, condensvorming op de ramen, kunstlicht dat altijd brand, dichtgemaakte ramen (rolluiken, folie), bij sneeuw een onbesneeuwd dak of stroomstoringen (schommelingen in stroomsterkte).

Vermoedens van een hennepkwekerij?
Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of Misdaad Anoniem (0800-7000).

Hennep kweken? Het kan anders!
Laat u niet verleiden tot het kweken van hennep als u financiële problemen heeft. Vraag hulp bij de gemeente! Bel 140412