Met TipMooiBernheze het jaar uit...
Met TipMooiBernheze het jaar uit...

Met TipMooiBernheze het jaar uit...

Algemeen

Nog twee dagen en dan is het 2016. 2015 laten we achter ons en we focussen op nieuwe kansen en mogelijkheden die het nieuwe jaar ons gaan bieden. Diegene die zich aan hebben gemeld om periodiek hun mening te geven via www.tipmooibernheze.nl hebben een aantal vragen rondom Oud&Nieuw beantwoordt en de uitslagen worden hieronder weergegeven.

Op vraag 1 ‘Waar telt u af tot het nieuwe jaar?’ zien we dat 39% van de geënquêteerden de laatste avond van het jaar thuis met vrienden of familie doorbrengt. 37% gaat naar vrienden of familie in eigen gemeente en 8% van de ondervraagden gaat naar familie of vrienden buiten de gemeente. In een plaatselijke uitgaansgelegenheid viert 2% Oud&Nieuw en hetzelfde percentage brengt de laatste dag van het jaar door op vakantie. 9% van de Bernhezenaren, die de enquête heeft ingevuld, wist op het moment van invullen nog niet waar hij/zij Oud&Nieuw viert. Sommige mensen gaven aan op het werk oud en nieuw te vieren.

Kijkend naar vraag 2 ‘Waagt u zich aan goede voornemens?’ zien we dat 75% van de geënquêteerden geen goede voornemens maakt, slechts 16% doet dat wel en 10% weet het nog niet. Als toelichting lezen we dat mensen niet speciaal wachten tot 31 december om goede voornemens te maken; volgens hen kan dat ook op een andere dag van het jaar.

Als we dan kijken naar vraag 3 ‘Wat zijn uw voornemens’ lezen we dat 33% zich voorneemt om meer te gaan sporten, 24% wil graag meer tijd nemen voor het gezin en familie, 11% wil graag stoppen met roken en neemt zich dat dus voor, 21% wil graag wat afvallen, 31% heeft andere voornemens en 14% heeft voornemens die hij/zij niet wil vertellen. We lezen dat mensen zich voornemen om positiever in het leven te staan, te genieten van het nu en zichzelf verder te willen ontwikkelen. Ook het vinden van werk wordt genoemd als goed voornemen.

Op vraag 4 ‘Zijn uw goede voornemens van 2015 uitgekomen?’ zien we dat maar liefst 73% geen goede voornemens had gemaakt voor het huidige jaar, 17% geeft aan dat de voornemens die men heeft gemaakt deels zijn uitgekomen en voor 4% zijn de voornemens helaas niet uitgekomen. Voor bijna hetzelfde percentage, 5%, zijn de voornemens gelukkig wel uitgekomen. Sommige mensen gaven aan vaker nee te hebben gezegd in 2015 wat men voorheen erg moeilijk vond om te doen.

Op vraag 5 ‘Steekt u zelf vuurwerk af’ lezen we dat 82% dit niet doet, 15% doet dit wel en 3% wist het op het moment van het invullen van de online enquête nog niet zeker. Als toelichting lezen we dat mensen die wel vuurwerk kopen dat slechts doen voor de traditie. Het meest lezen we toch dat mensen het zonde van het geld vinden, dat het mensen irriteert dat er zo veel rotzooi op de straat blijft liggen en dat het volgens sommigen erg gevaarlijk is.

Kijken we naar vraag 6 ‘Voor welk bedrag gaat u vuurwerk kopen?’  zien we dat 45% van de mensen die wel vuurwerk gaat kopen een bedrag tussen de € 20,- en € 100,- daaraan spendeert. 37% geeft meer uit dan € 100,- en 17% geeft minder dan € 20,- uit aan vuurwerk. 1% weet nog niet voor welk bedrag hij/zij vuurwerk gaat kopen.

Als we kijken naar vraag 7 ‘Vind u dat er in de gemeente Bernheze een (gedeeltelijk) vuurwerkverbod moet komen?’ zien we dat 42% voorstander is van zo’n vuurwerkverbod en 38% is daar geen voorstander van. 20% heeft er geen mening over. We lezen dat mensen graag zouden willen zien dat vuurwerk pas veel later op 31 december wordt afgestookt en dat diegene die eerder op de dag vuurwerk afsteken ook echt gestraft worden. Verder wordt er gepleit voor een vuurwerkvrije zone bij bejaardencentra. Maar ook lezen we dat er enkele geënquêteerden vinden dat er al te veel verboden zijn en dat mensen verantwoordelijk zijn voor hun eigen handelen.

Kijkend naar vraag 8 ‘Bent u ooit het slachtoffer geweest van vuurwerk?’ zien we dat 95% van de mensen die de enquête heeft ingevuld gelukkig nog nooit slachtoffer is geweest van vuurwerk. 5% helaas wel waarbij onder andere wordt aangegeven dat er ooit vuurwerk door de brievenbus is gegooid.

Hieronder volgen nog wat uitkomsten op bepaalde stellingen die gesteld werden in de online enquête van www.tipmooibernheze.nl.

Stelling ‘In onze gemeente zou er per kern maar één centrale afsteekplek moeten zijn’.

Met deze stelling is 19% het zeer eens, 18% is het hiermee eens, 20% staat hier neutraal tegenover, 22% is het niet eens met de stelling, 19% is het met deze stelling zeer oneens en 1% weet het niet. Als toelichting lezen we o.a. ‘wie bepaalt dan welke plek het gaat worden in een dorp waar vuurwerk afgestoken gaat worden’, ‘mensen die slecht ter been zijn kunnen niet naar zo’n plek en willen graag vuurwerk zien in hun eigen omgeving’, ‘leuk zo’n centrale afsteekplek want zo kom je dorpsgenoten tegen’.

Stelling ‘Vuurwerk mag wat mij betreft worden afgeschaft’: 10% is het hier zeer mee eens, 19% is het hiermee eens, 20% staat neutraal tegenover deze stelling, 32% is het oneens met deze stelling en 19% is het hiermee zeer oneens. 1% weet het niet. Toelichtingen: ‘weer een traditie om zeep helpen; er gebeuren toch ook ongelukken in het verkeer’, ‘vuurwerk hoort bij oud&nieuw’, ‘zielig voor huisdieren en een aanslag op je portemonnee’, ‘het is nu eenmaal een traditie maar het zou wel minder mogen’.

Stelling ‘Vanaf december 2014 is het verboden om vóór 18.00 uur vuurwerk af te steken; bent u het hiermee eens’? 56% is het hier zeer mee eens, 28% is het hiermee eens, 8% staat hier neutraal tegenover, 4% is het oneens met deze stelling en eveneens 4% is het hiermee zeer oneens.

Als toelichting lezen we ‘ook echt handhaven die tijd want anders is het slechts een papieren tijger’, logisch dat je siervuurwerk na 18.00 uur afsteekt anders zie je het toch niet’, ‘de gemeente zou de afsteektijden opnieuw bekend moeten maken’.

Kortom; als iedereen zich nu eens netjes aan de afsteektijden houdt, geen vuurwerk naar mensen en dieren gooit, en op 1 januari alle rommel weer opruimt dan komt het allemaal goed! Toch?

Doe jij de volgende keer ook mee met de enquête meldt je dan aan: www.tipmooibernheze.nl