Op de koffie bij... Marie-José Winants
Op de koffie bij... Marie-José Winants

Op de koffie bij... Marie-José Winants

Op de koffie bij

Koffie en thee, een koekje erbij en bloemen in de spreekkamer. Gezellig op de koffie in Heeswijk-Dinther bij Marie-José Winants van ‘Win in Werk’ en ‘Training Eigenwijs Creatief’ Marie-José is zelfstandig ondernemer en coach Mens en werk. Haar collega uit Berlicum, Nanda van Gameren schuift aan en zelfs een van de ex-cliënten en ambassadeur, Emke Jansma is erbij. Als je zo enthousiast bent over wat je doet en hoe je de dingen voor elkaar krijgt, kan het niet anders of het gesprek komt telkens terug op het werk. Het is natuurlijk ook fantastisch als je van je kracht je werk kunt maken en daarmee mensen kunt helpen met hun werk, als ze vastgelopen zijn, het niet meer weten of iets anders willen. Het kan dan gaan over problemen maar ook over uitdagingen.

Bij Marie-José heeft het werkleven ook weleens op zijn kop gestaan. Werk kan veel gedoe geven. Ze heeft toen een persoonlijk ontwikkelingsproces doorlopen en de stap gezet van medewerkster bij een bank naar hetgeen ze nu met zoveel overtuiging en succes doet. ‘Maar”, zegt ze “het is heel belangrijk dat je omgeving achter je staat, je stimuleert en steunt in het veranderingsproces.
Zo werkt het ook met cliënten. Als iemand na een gesprek enthousiast, energiek en vol goede moed hier vandaan gaat en in de eigen leef- en werkomgeving gedemotiveerd wordt, dan slaat de twijfel toe.” Nanda doet er nog een schepje bovenop: “Naast motivatie is het ook van belang uit je comfortzone te durven stappen. Het is zo belangrijk dat je met mensen over jouw ‘ding’ kunt praten waar je vertrouwen in hebt en die zich voor jou openstellen, zoals jij je ook open moet stellen.”
Een van de lijfspreuken van Marie-José is: ben positief en verander het woord ‘moet’ door ‘moed’, dan kan er veel gebeuren.
Emke Jansma kan dat beamen. Zij stond voor de klas en voelde zich niet helemaal gelukkig. Ze deed een loopbaantraject bij Marie-José en ze zegt: “ik kwam erachter dat ik mijn aandacht teveel moest verdelen en kon daar slecht tegen. Nu ben ik remedial teacher en weer helemaal in mijn element. Een kleine verandering met groot resultaat.”

Hoe komt het dat je twee dingen doet, loopbaanadvies en een training in creatief denken, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben,?
Marie-José: “Een loopbaan is de reeks van ervaringen die iemand opdoet in zijn werkzame leven. Werk kan betaald en onbetaald zijn. Ik begeleid mensen in het aanpakken en oplossen van vraagstukken rondom hun loopbaan. En daarvoor heb je een flinke dosis creativiteit nodig. Het een is nodig voor het ander en andersom. Dat is ook wat mij kenmerkt en onderscheidt van een ander. Ieder mens is uniek en werkt op zijn eigen manier.
Daarnaast vind ik het leuk om met mensen te werken, alleen of met een kleine groep. Loopbaanadvies is altijd individueel, maatwerk en de loopbaanvraag staat centraal. Bij de training creatief denken werk ik met een kleine groep mensen die op zoek is naar ideeën, inspiratie en aanmoediging. Creativiteit kun je overal toepassen, zelfs bij boekhouden.
Het is fantastisch om mensen te zien opbloeien en stralen, of dat nu is omdat ze een andere invulling in hun werk hebben gevonden of hun eigen creativiteit hebben hervonden.”

Doe je nog meer?
Marie-José: “Een loopbaantraject bestaat uit een aantal onderdelen die ook apart kunnen worden gedaan. Zoals job coaching, hoe ga je netwerken en ik help met het maken of scherp stellen van CV en/of sollicitatiebrief. Veel mensen denken dat een sollicitatiebrief of CV op elke situatie van toepassing is, FOUT. Het is echt nodig voor elke sollicitatie te gaan zitten en opnieuw te gaan schrijven. Je brief en/of CV dien je aan te passen aan de functie waar je op solliciteert. Of je nu wel of geen werk hebt, het is noodzakelijk je CV up tot date te houden. Echt, dat is de enige manier. Blijf in beweging, ben creatief, steek energie in je acties en vooral blijf jezelf dan bereik je je doel. Ik spreek uit ervaring.”

Nanda: “Wist je trouwens dat het zelfs mogelijk is dat je van werk waar je goed in bent geen energie krijgt? Ik heb eens iemand begeleid die heel goed was in zijn vakgebied. Maar tegelijkertijd gaf het hem geen voldoening meer. Tijdens het traject kwam hij erachter dat hij veel plezier beleefde aan het werk dat hij als vrijwilliger deed en hebben we van daaruit een andere functie gevonden. Nu is hij in een proeftraject gestapt om na te gaan of dat inderdaad bij hem past.”

Wat doet een loopbaantraject met iemand?

Marie-José: “Een loopbaantraject geeft inzicht in je werk en in je leven. Mensen die met een coach in contact zijn geweest zijn beter in staat te overzien welke stappen bijdragen aan de tevredenheid over hun werk en carrièreverloop. Veel bedrijven zijn bang om zo’n proces met een medewerker aan te gaan, vaak vanwege de kosten. Maar een medewerker die uitvalt, bijvoorbeeld door een burn-out, kost veel meer geld. Dat kan ik je wel vertellen. Een medewerker in een bedrijf is vaak bang om zijn verhaal te doen. Bang voor nadelige consequenties of om zijn baan te verliezen. Het is dan heel belangrijk dat er iemand is die je helpt. Dat kan iemand uit je omgeving zijn die je vertrouwt, maar ook iemand als wij. Een buitenstaander, iemand met kennis, ervaring en die er voor jou is.”

Hoe werkt dat dan?
Emke: “Het is belangrijk dat je een klik en vertrouwen hebt met degene waarmee je praat. Ik had dat met Marie-José. Thuis en op school kreeg ik support bij mijn stappen om mezelf te ontwikkelen en te weten te komen waar ik goed in ben en energie van krijg. Ik ben een opleiding gaan volgen als gevolg van het traject en daar ben ik blij mee. Als remedial teacher mag ik met leerlingen één-op-één werken. Naast mijn werk op school ben ik begonnen met mijn eigen praktijk in Heeswijk-Dinther, Emke Jansma Remedial teaching. Het geeft me veel voldoening, want ik zie de kinderen groeien dankzij de extra aandacht die ik geef.”

Op de koffie bij dames die bevlogen zijn van hun werk is een uitdaging. Alles mag er zijn en niets hoeft onbesproken te blijven. Dat is ook het fijne van zo’n koffie-ochtend. Ik stap op met een blok vol aantekeningen en een hoofd vol ideeën. Zou het ontdekken van creativiteit dan ook werken tijdens een kop koffie?

Foto gemaakt door Michel Roefs

Op de koffie bij... Marie-José Winants